Extern

Casa natală a lui Adolf Hitler, transformată în secție de poliție. Lucrările vor începe în luna octombrie, iar costurile sunt estimate la 20 de milioane de euro

post-img
imagine simbol

Renovarea casei în care s-a născut Adolf Hitler va continua conform planului, a anunțat Ministerul de Interne austriac, după ce într-un documentar au fost difuzate noi afirmații despre dorințele ultimului dictator nazist, potrivit The Guardian, citat de Agerpres.

ZFR

După ani de dispute juridice, guvernul a decis să transforme casa din orașul Braunau din nordul țării, unde Hitler s-a născut în 1889, într-o secție de poliție cu un centru de formare în domeniul drepturilor omului. Lucrările vor începe pe 2 octombrie.

În încercarea de a împiedica ca imobilul de la granița cu Germania să devină un sanctuar neonazist, guvernul a preluat controlul asupra clădirii dărăpănate în 2016. Exproprierea a pus capăt unei saga dificile între stat și fostul proprietar.

"Totul va merge înainte conform planului", a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne.

Cu toate acestea, regizorul austriac Günter Schwaiger a declarat că planurile ministerului pentru casă vor fi "întotdeauna suspectate" de a fi "în conformitate cu dorințele dictatorului". El este așteptat să lanseze un documentar despre clădire la sfârșitul acestei luni.

Ca dovadă, Schwaiger a citat descoperirea unui articol dintr-un ziar local din 10 mai 1939, în care se afirmă că Hitler dorea ca casa sa natală să fie transformată în birouri pentru autoritățile districtuale.

ZFR

Transformarea casei în secție de poliție ar echivala cu utilizarea administrativă pe care dictatorul a avut-o în vedere, a declarat Schwaiger în cadrul unei conferințe de presă de luni, în care a cerut guvernului să își regândească planurile.

Costul reproiectării controversate a casei situate la intersecție, cu o suprafață de 800 de metri pătrați, este estimat la 20 de milioane de euro. Lucrările sunt programate să fie finalizate până în 2025, iar secția de poliție să fie operațională până în 2026.

Hitler a petrecut doar o scurtă perioadă de timp în această proprietate, dar aceasta a continuat să atragă simpatizanți naziști din întreaga lume.

Germania a anexat Austria în 1938 și, deși mulți naziști, de la Hitler în jos, erau austrieci, istoricii spun că țara a fost lentă în a-și recunoaște responsabilitatea comună pentru Holocaust și pentru alte crime comise de naziști înainte și în timpul celui de-al doilea război mondial.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter