Actualitate

CSP: Aviz pozitiv pentru demiterea lui Stoianoglo

post-img
Alexandr Stoianoglo
Sursa foto: imagine simbol

Consiliul Superior al Procurorilor a aprobat, astăzi, raportul Comisiei de Evaluare care a apreciat că activitatea lui Alexandru Stoianoglo a fost nesatisfăcătoare. Membrii CSP au propus preşedintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, eliberarea lui Stoianoglo din funcţia de procuror general, din care este suspendat.

ANGELA MOTUZOC, preşedinte, Consiliul Superior al Procurorilor: „Consiliul Superior al Procurorilor, cu majoritatea voturilor a hotărât: Se ia act de raportul comisiei de evaluare a performanţelor procurorului general suspendat de drept din fucţie Alexandr Stoianoglo. Se acordă calificativul nesatisfăcător activităţii desfăşurate de domnul Alexandr Stoianoglo în perioada exercitării mandatului de procuror general. Se propune preşedintelui Republicii Moldova eliberarea din funcţia de procuror general a domnului Alexandr Stoianoglo”.

Procurorul General suspendat, Alexandr Stoianoglo, spune că decizia Consiliului era previzibilă.

ALEXANDR STOIANOGLO, procuror general suspendat: „Eu cred că decizia era aşteptată, că activitatea mea va fi apreciată ca negativă. Asta a fost predispus de la început, când procedura asta a fost pornită. Toată asta a fost un circ împrejurul procesului de evaluare”.

Comisia de evaluare afirmă că a găsit mai multe ilegalităţi comise de Alexandr Stoianoglo în activitatea sa de procuror general. Una dintre ele se referă la decizia de a cere eliberarea lui Veaceaslav Palton.

ANGELA POPIL, membru, Comisia de evaluare: „Nu poate un procuror general că i-a spus un om pe stradă că îl paşte pericolul pe un oarecare cetăţean într-un penitenciar, să meargă fuguţa la judecătorul de instrucţie şi să ceară suspendarea executării pedepsei. Noi vorbim de management instituţional şi comunicare instituţională. Aice este reproşul faţă de domnia sa”.

ALEXANDR STOIANOGLO, procuror general suspendat: „Eu în general nu înţeleg ce evaluatorii ar putea pune în raport, dacă nu cazul Platon. Dar nimeni nu spune că Platon nu a fost implicat în cauza furtului miliardului, da, el poate a săvârşit altceva”.

După examinarea raportului elaborat de comisia de evaluare, Consiliul Superior al Procurorilor a anunțat că a propus şefului statului  eliberarea lui Stoianoglo din funcția de procuror general. Procurorul General suspendat spune că va contesta decizia în instanţa de judecată.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter