Politic

Implementarea celor 9 recomandări pentru aderare la UE a fost analizată de către Comisia Europeană la Chișinau

post-img
comisie

Viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe și integrării europene, Nicu Popescu, a avut o întrevedere cu directorul general pentru politica europeană de vecinătate și negocierile privind extinderea din cadrul Comisiei Europene, Gert Jan Koopman, la care au participat și reprezentanții Cancelariei de Stat, Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, Ministerului Finanțelor, Ministerului Afacerilor Interne, Centrului Național Anticorupție, Consiliului Concurenței, Consiliului Audiovizualului și Agenției Relații Interetnice.

Reuniunea a fost dedicată implementării de către Republica Moldova a celor 9 recomandări propuse de către Comisia Europeană în iunie 2022 în Avizul său privind cererea de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. S-au discutat în detalii progresele în realizarea de către Republica Moldova a recomandărilor cu privire la deoligarhizare, creșterea capacităților administrative, gestionarea finanțelor publice și creșterea implicării societății civile în procesele decizionale.

Vicepremierul Nicu Popescu a subliniat: „Implementarea recomandărilor Comisiei Europene a fost, pe tot parcursul de după obținerea statutului de candidat pentru aderarea la UE, și actualmente rămâne a fi o prioritate a autorităților. Am reușit să obținem un progres semnificativ în realizarea recomandărilor și continuăm să lucrăm asupra implementării acestora, pentru a asigura durabilitatea impactului. Sperăm că eforturile Republicii Moldova vor constitui o bază solidă pentru Comisia Europeană pentru a recomanda, în toamna anului 2023, lansarea negocierilor de aderare”.

La rândul său, directorul general Gert Jan Koopman a salutat eforturile întreprinse de către autoritățile Republicii Moldova și a reiterat importanța alocării resurselor umane și financiare adecvate pentru a asigura sustenabilitatea  reformelor realizate. De asemenea, s-a punctat importanța asigurării continuității după iunie 2023 a acțiunilor implementate acum.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter