Politic

Maia Sandu, după ședința CSS: „S-a recomandat Guvernului să verifice gradul de pregătire a instituțiilor și a populației pentru eventualitatea consecințelor unor incidente nucleare”

post-img
Maia Sandu
Sursa foto: Facebook/Maia Sandu

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu a spus că s-a recomandat Guvernului să verifice gradul de pregătire instituțiilor și a populației pentru eventualitatea consecințelor unor incidente nucleare și a solicitat MAEIE să inițiaze consultări bilaterale cu Federația Rusă în vederea excluderii cazurilor de recrutare cetățenilor R. Moldova rezidenți în Rusia în cadrul activităților de mobilizare desfășurată. Declarațiile au fost făcute în cadrul unui briefing de presă, după ședința Consiliul Suprem de Securitate.

„La ședința CSS de sâmbătă au raportat despre schimbările care pot suverni în regiune și în special în R. Moldova, în rezultatul anunțurilor făcute de Federația Rusă referitor la mobilizarea parțială. Am discutat potențialele consecințe ale escaladării conflictului militar în Ucraina, inclusiv riscul unor incidente nucleare, creșterea fluxului de refugiați, întreruperea furnizării gazelor naturale, perturbarea energiei electrice, exploatarea crizei de către grupuri infracționale, monitorizarea mai riguroasă în regiunea transnistreană, pregătirea pentru un alt flux de refugiați. Verficarea planurilor de contigență în caz de incidente nucleare. În acest context s-a recomandat Guvernului să verifice gradul de pregătire instituțiilor și a populației pentru eventualitatea consecințelor unor incidente nucleare. Rog cetățenii să fie atenți la comunicările Inspectoratului pentru Situații de Urgență la acest subiect. Am solicitat MAEIE să inițiaze consultări bilaterale cu Federația Rusă în vederea excluderii cazurilor de recrutare cetățenilor R. Moldova rezidenți în Rusia în cadrul activităților de mobilizare desfășurată. Totodată, nu avem certitudinea că Gazprom va respecta contractul cu Moldovagaz, cetățenii R. Moldova vor avea sprijinul Guvernului cum au avut-o și iarna trecută,” a declarat Maia Sandu.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter