România la zi

România sprijină efortul internațional de creare a unui mecanism eficient și viabil pentru a face dreptate victimelor din Ucraina

post-img
Ministrul de Externe al României, Bogdan Aurescu

Ministrul de externe, Bogdan Aurescu, a participat joi, în contextul Consiliului Ministerial OSCE desfășurat în Polonia, la Łódź, la evenimentul organizat de omologul ucrainean Dmitro Kuleba „Acțiuni comune pentru a pune capăt impunității Rusiei și a face dreptate victimelor” (”Joint Actions for ending Russia Impunity and delivering justice for victims)”.

În intervenția sa, ministrul Bogdan Aurescu a reluat condamnarea în termenii cei mai fermi a atrocităţilor comise de forțele armate ruse în Ucraina și a subliniat necesitatea ca cei vinovați de aceste crime să fie trași la răspundere.

Potrivit unui comunicat al MAE remis CaleaEuropeană.ro, șeful diplomației române a subliniat sprijinul ferm al țării noastre pentru mecanismele de drept internațional și pentru respectarea acestora.

În context, ministrul Bogdan Aurescu a trecut în revistă seria de acțiuni ale României pentru aducerea în fața justiției a celor vinovați, între care: depunerea la 13 septembrie 2022 a Declarației de Intervenție în procedurile inițiate de Ucraina contra Federației Ruse la Curtea Internațională de Justiție (CIJ); depunerea la 16 septembrie la Grefa Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) a cererii de intervenție a României în favoarea Ucrainei, în cauza introdusă de acest stat împotriva Federației Ruse; sesizarea, în martie, a Curţii Penale Internaţionale pentru crime de război comise în Ucraina și sprijinirea cu o contribuție voluntară a biroului Procurorului CPI.

Totodată, ministrul român a subliniat sprijinirea de către România a efortului internațional de creare a unui mecanism eficient și viabil pentru judecarea persoanelor care au comis crime de agresiune în Ucraina.

De asemenea, ministrul Aurescu a subliniat că bombardamentele rusești asupra țintelor civile și a infrastructurii civile energetice și de distribuție de apă reprezintă încălcări flagrante ale dreptului internațional umanitar și, prin urmare, crime de război, care trebuie pedepsite.

A informat și asupra faptului că în octombrie România a devenit membru al Echipei Comune de Anchetă privind crimele grave comise în Ucraina.

Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a mulțumit în mod deosebit ministrului Aurescu pentru sprijinul României și pentru implicarea sa personală ca Agent al României în procedurile din fața CIJ, având în vedere expertiza sa internațională recunoscută în domeniul dreptului internațional, inclusiv ca membru al Comisiei ONU de Drept Internațional.

Zilele trecute, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat că va colabora cu Curtea Penală Internațională pentru a contribui la înființarea unei instanțe specializate pentru a judeca crimele Rusiei, fapt sprijinit și de OSCE, prin miniștrii de externe.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter