Social

1.360 de ruși au intrat în Republica Moldova, în ultima săptămână. Autorităţile se aşteaptă ca unii dintre ei să ceară azil politic

Rusii vin in Republica Moldova
Sursa video: TVR MOLDOVA

În ultimele şapte zile, frontiera Republicii Moldova a fost traversată de peste 2.600 de cetăţeni ai Federaţiei Ruse. Dintre aceştia, 1.360 au intrat în ţară, arată datele Poliției de Frontieră. Nu sunt cu mult mai mulţi faţă de alte perioade dar autorităţile se aşteaptă ca unii dintre ei să ceară azil politic, solicitări ce vor fi examinate cu mare atenţie.

Autorităţile de la Chişinău nu exclud că, în perioada următoare, ar putea creşte numărul cetăţenilor ruşi care vin în Republica Moldova. Iar preşedintele Maia Sandu spune că vor fi examinate minuţios cererile de acordare a azilului politic pe care unii dintre ei ar putea sa le depună.

MAIA SANDU preşedintele Republicii Moldova: "Oamenii care li se acordă azil trebuie să corespundă anumitor criterii, evident că ne preocupă şi partea care ţine de securitate, asta se referă şi la cei care vin din Federația Rusă şi oricare altă ţară. Pentru noi e foarte important să menținem stabilitatea şi ordinea publică şi de aceea trebuie să analizăm dacă persoanele care vin nu reprezintă vreun pericol din acest punct de vedere."

Între timp, autoritățile încearcă să prevină recrutarea unor mercenari din rândul cetăţenilor Republicii Moldova, în contextul în care se desfășuroară ample campanii de racolare în Federaţia Rusă, inclusiv în structuri militare private. Ministerul de Externe le recomandă basarabenilor care deţin şi cetăţenia Rusiei să vină acasă.

TELEFON DANIEL VODĂ purtător de cuvânt, MAEIE: "Persoanele cu cetățenie dublă trebuie să țină cont de faptul că, pe teritoriul Rusiei, sunt considerați cetățeni ruși de către Federația Rusă, iar opțiunile Republicii Moldova de a oferi asistență consulară sunt limitate. Ambasada Republicii Moldova în Federația Rusă informează cetățenii țării noastre, că implicarea acestora în acțiuni militare pe teritoriul altor state este pasibilă de răspundere penală participarea mercenarului într-un conflict armat, la acțiuni militare sau la alte acțiuni violente se pedepsește în țara noastră cu închisoare de la 5 la 10 ani."

Cetăţenii Republicii Moldova care se află în Rusia şi au nevoie de ajutor pot contacta ambasada de la Moscova. Reamintim că, acum o săptămână, preşedintele rus, Vladimir Putin, a ordonat mobilizarea parţială pentru a suplimenta numărul de soldaţi aflaţi pe front în Ucraina. De frica încorporării, multi ruşi au luat calea străinătăţii. 

Frontex, agenția UE pentru supravegherea granițelor, anunţă că, în ultima săptămână, aproape 60 de mii de cetățeni ruși au intrat în ţările europene, cu 30 la sută mai mulți decât în săptămâna precedentă. Cei mai mulți au ajuns în Finlanda și Estonia.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter