Extern

Polonia nu exclude un răspuns convențional al SUA și NATO dacă Rusia folosește arme nucleare în Ucraina: Lumea va răspunde hotărât

post-img
Zbigniew Rau

Lumea va răspunde în mod hotărât, în acord cu SUA, la un posibil atac nuclear al Rusiei în Ucraina Rusia, a declarat Zbigniew Rau, ministrul de externe polonez, într-un interviu acordat postului de radio RMF FM.

Întrebat despre răspunsul probabil al NATO la un eventual atac nuclear rusesc în Ucraina, șeful diplomației poloneze a dat asigurări că lumea va răspunde în mod hotărât, notează CaleaEuropeană.ro

Într-o astfel de situație, răspunsul țărilor NATO ar fi, probabil, cel prezentat de consilierul pentru securitate națională al președintelui SUA, Jake Sullivan, care a spus că s-ar reduce la un răspuns convențional în Ucraina, a explicat șeful diplomației de la Varșovia.

Întrebat dacă acest lucru ar însemna intrarea forțelor NATO în Ucraina, ministrul polonez de externe a indicat că SUA și NATO ar putea răspunde aerian cu bombe convenționale trupele ruse din această țară. El nu a exclus o intervenție la sol în Ucraina a trupelor NATO, dar crede că aceasta nu ar fi neapărat necesară.

“Nu poate fi exclusă (n.r. – intrare forțelor NATO în Ucraina), dar trebuie spus și că nu ar fi o procedură necesară, pentru că armele convenționale pot fi folosite, de exemplu prin aviație, sau prin lansarea de rachete adecvate, nu neapărat de pe teritoriul ucrainean”, a subliniat șeful Ministerului de Externe al Poloniei.

SUA vor răspunde decisiv oricărei utilizări de către Rusia a armelor nucleare împotriva Ucrainei şi au transmis Moscovei explicit că se va confrunta cu “consecinţe catastrofale”, a declarat duminică Jake Sullivan, consilier pentru securitate naţională al Casei Albe. El nu a descris natura răspunsului planificat al SUA în comentariile sale de duminică, dar a precizat că SUA au explicat în privat „în mod clar în detaliu exact ce ar însemna acest lucru”.

După regresele suferite pe câmpul de luptă, Putin mobilizează 300.000 de militari, ameninţând în acelaşi timp să folosească „toate mijloacele disponibile” pentru a proteja Rusia.

Vladimir Putin va oficializa vineri la Moscova anexarea de către Rusia a patru regiuni ucrainene, ferm denunţată de Kiev şi aliaţii săi occidentali.

Kremlinul urmează să găzduiască vineri o ceremonie în care va fi oficializată anexarea regiunilor ucrainene Doneţk şi Lugansk (est) şi Herson şi Zaporojie (sud). Vladimir Putin va ţine “un discurs substanţial” cu această ocazie, potrivit purtătorului său de cuvânt, Dmitri Peskov. 

În pregătirea acestui moment, Putin a semnat și decretele de recunoaștere a independenței regiunilor Herson și Zaporojie, așa cum Rusia a recunoscut independenţa Republicii Populare Doneţk (DNR) şi a Republicii Populare Lugansk (LNR), la cererea liderilor lor separatişti pro-ruşi, la sfârşitul lunii februarie, cu puţin timp înainte de lansarea ofensivei sale în Ucraina.

Decizia echivalează cu o anexare a aproximativ 90.000 de km pătrați, reprezentând 15% din teritoriul ucrainean, comparabil cu teritoriul Austriei sau cel al Ungariei. 

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter