Politic

LIVE. Discursul prim-ministrului Republicii Moldova, Dorin Recean, la dezbaterile generale din cadrul Sesiunii a 79-a a Adunării Generale a ONU

post-img
foto

Șeful Guvernului de la Chișinău susține un discurs în plenul Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite, subliniind contribuția Republicii Moldova la soluționarea problemelor globale, precum securitatea regională, schimbările climatice și va pleda pentru întărirea cooperării internaționale în cadrul ONU.

ZFR

 

„Pacea, securitatea, prosperitatea și libertatea de a alege reprezintă, astăzi, agenda esențială a Republicii Moldova.”

 „Suntem un partener de încredere pentru vecinii noștri, România și Ucraina, precum și pentru Uniunea Europeană. Am menținut pacea și securitatea în Moldova.”

 „Pacea nu este doar obiectivul nostru, este datoria noastră. Pacea rămâne angajamentul nostru principal.”

 „Moldova este angajată, de asemenea, într-o soluționare justă și pașnică a conflictului transnistrean, cu respect deplin pentru suveranitatea și integritatea teritorială a țării. Iar trupele ruse staționate ilegal trebuie retrase”.  „Destinul Republicii Moldova aparține moldovenilor, nu puterilor din exterior.”

ZFR

 „Astăzi, poporul nostru este mai aproape ca niciodată de îndeplinirea acestor aspirații! Suntem plini de speranță și hotărâre în parcursul nostru european.”

 „Independența noastră energetică este acum o realitate. Energia nu mai poate fi folosită pentru șantaj și obținerea de concesii geopolitice.”

 „Reziliența nu înseamnă doar securitate. Este vorba despre instituțiile noastre - mai puternice, astăzi, ca oricând, datorită sprijinului partenerilor noștri.”

 „Moldova nu mai este o „zonă gri”, o întreprindere profitabilă de spălare a banilor pentru oligarhi necinstiți și puteri străine, care au jefuit statul și poporul. Poporul Republicii Moldova alege libertatea. Alegem Europa.

„Dragi moldoveni, de acasă și de pretutinde, acum este momentul să ne unim efortul, să fim consolidați și să aducem Republica Moldova acolo unde este locul - în marea familie europeană, unde pacea și prosperitatea sunt asigurate”, a spus prim-ministrul Dorin Recean.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter