Extern

Putin a ordonat preluarea centralei Zaporojie și transformarea ei în proprietate a statului rus

post-img
Centrala nucleară de la Zaporojie
Sursa foto: realitatea.md

Vladimir Putin a semnat un decret, miercuri, prin care a ordonat preluarea controlului asupra centralei nucleare de la Zaporojie și transformarea ei în „proprietate federală”, relatează Reuters, citat de digi24.ro.

Centrala, care este cea  mai mare astfel de uzină din Europa, se află sub controlul invadatorilor  de mai multe luni, însă până acum a fost operată de personalul său  ucrainean. Apropierea sa de linia frontului a ridicat, de-a lungul  acestei perioadei, multe îngrijorări cu privire la posibilitatea unui  accident nuclear catastrofal.  

În același timp, agenția pentru energie atomică a ONU a avertizat că  sursa de energie pentru centrală este „fragilă” și că acest lucru poate  pune în pericol funcționarea acesteia. 

 „Situația legată de aprovizionarea cu energie a centralei continuă să  fie extrem de precară. În acest moment avem energie din surse externe la  centrală, dar este, așa putea spune, foarte fragilă. Avem o singură  linie care alimentează centrala”, a declarat Rafael Grossi, șeful AIEA.

Tensiuni și îngrijorări legate de centrala Zaporojie  De când a început războiul în Ucraina și de când rușii au ocupat  centrala, au existat temeri constant că s-ar putea ajunge la un  periculos accident nuclear, mai ales în condițiile în care invadatorii  au părut dispuși să pună în pericol siguranța întregului continent  pentru a-și atinge obiectivele militare în Ucraina.  

Bombardamentele constante în proximitatea centralei au ridicat  îngrijorări și temeri uriașe cu privire la un posibil accident nuclear  care ar fi putut să-l rivalizeze în dimensiune și gravitate pe cel de la  Cernobîl, de acum 36 de ani.  În august apăruseră inclusiv imagini cu vehicule militare ale rușilor în  interioriul unei camere a turbinelor din centrală. 

Ucraina a acuzat în  repetate rânduri forțele ruse că depozitează arme grele în interiorul  complexului și le folosesc ca acoperire pentru a lansa atacuri, știind  că Ucraina nu poate întoarce focul fără a risca să lovească unul dintre  reactoarele centralei. Între timp, Rusia a susținut că trupele ucrainene  bombardează centrala. 

Rușii l-au eliberat pe șeful centralei Zaporojie, răpit acum mai multe  zile  Luni, șeful centralei, răpit cu câteva zile înainte, a fost eliberat de  ruși. Ucraina anunța că o patrulă rusească l-a reținut, vineri, pe Ihor  Murașov în timp ce acesta călătora de la centrala nucleară spre orașul  Enerhodar, acolo unde locuiesc mulți dintre angajații centralei.  IAEA a anunțat, sâmbătă, că se află în contact cu „autoritățile  relevante”, fără să menționeze Rusia, și a spus că a primit informații  că Murașov este în „detenție temporară”. 

 „Salutăm eliberarea lui Ihor Murașov, director general al centralei  nucleare de la Zaporojie din Ucraina. Avem confirmarea că domnul Murașov  s-a întors în siguranță la familia sa”, a anunțat Grossi pe Twitter,  luni.  Sâmbătă, IAEA spunea că reținerea lui Murașov are „un impact imediat și  serios asupra procesului de luare a deciziilor și asupra asigurării  siguranței și securității la centrală”. 

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter