Extern

Senatul SUA a adoptat fonduri suplimentare de 12 miliarde de dolari pentru Ucraina. Pachetul cuprinde și o importantă componentă militară

post-img
Senatul SUA

Senatul Statelor Unite a votat joi noi fonduri de peste 12 miliarde de dolari pentru Ucraina, cu ocazia adoptării unei prelungiri a bugetului federal al SUA până în decembrie, anunță AFP, citat de Agerpres.

Textul a primit undă verde din partea senatorilor din ambele tabere și conține o componentă militară importantă pentru Kiev, în contextul în care președintele rus, Vladimir Putin, se pregătește să oficializeze anexarea a patru teritorii ucrainene.

Așadar, trei miliarde de dolari vor fi direcționate de SUA către antrenarea, echiparea și plătirea trupelor ucrainene.

Alte 4,5 miliarde de dolari vor merge către asigurarea ”continuității guvernării” ucrainene și pentru a veni în întâmpinarea nevoilor macrofinanciare ale Kievului.

De asemenea, mai multe miliarde de dolari vor fi alocate armatei americane, care îi va folosi în special pentru a finanţa desfăşurarea de trupe în ţările vecine şi pentru a-şi reface stocurile de armament.

Noul pachet ar ridica ajutorul acordat de SUA Ucrainei, de la începutul anului, la peste 65 de miliarde de dolari.

Acesta trebuie să treacă și de votul Camerei Reprezentanților înainte de a ajunge pe masa președintelui american, Joe Biden, pentru a fi promulgat.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter