Economic

În pofida crizelor, vinurile din R. Moldova cuceresc tot mai multe pieţe şi au ajuns în top 10 al vinurilor de calitate

În pofida crizelor, vinurile din R. Moldova cuceresc tot mai multe pieţe şi au ajuns în top 10 al vinurilor de calitate

În pofida crizelor, vinurile din Republica Moldova cuceresc tot mai multe pieţe şi au ajuns în top 10 al vinurilor de calitate. Pentru a se alinia celor mai înalte standarde, sectorul vinificaţiei trebuie să ţină cont şi de experienţa ţărilor cu istorie în domeniu. De această părere sunt experţii europeni, care au participat astăzi la conferinţa sectorială a vinului, desfăşurată la Chişinău, în cadrul celei de-a 20 ediţii a Expoziţiei "Fabricat în Moldova".

Nicolae Olăraşu este prorietarul unei crame în raionul Hânceşti. Acum trei ani, a început să producă vin îmbuteliat şi intenţionează să-l vândă pe piaţă externă, în special, pe cea din Uniunea Europeană. Schimbul de experienţă cu producătorii europeni îl va ajuta să-şi atingă obiectivul.

NICOLAE OLĂRAŞU proprietar cramă: "Orice producător doreşte să pătrundă pe noi pieţe, inclusiv cea europenă care deja este consacrată, şi trebuie să ne afirmăm cu produse de calitate corespunzătoare cu directivele europene. Odată ce ne vom conforma şi cu cerinţele europene vom putea cuceri şi piaţa americană şi canadiană şi cea asiatică."

În ultimii ani, piaţa europeană a devenit una dintre cele mai importante pentru vinificatorii din Republica Moldova. Astăzi, în cadrul conferinţei sectoriale a vinului "Cooperarea UE şi Parteneriatul estic în sectorul vitivinicol", experţii în vinificaţie din ţările europene şi a partneriatului estic au vorbit despre oprtunităţile sectorului.

SERGIU HAREA preşedinte CCI: "Avem în jur de 100 de reprezentanţi ai companiilor din R. Moldova şi ţările ca Franţa, România, Portugalia, Italia dar şi cei din parteneriatul estic Armenia, Azerbadjan, R.Moldova, Ucraina şi Georgia. Aşteptăm să preluăm cele mai bune experienţe în producere şi să găsim noi pieţe de desfacere."

VIOREL GARAZ secretar de stat, Ministerul Economiei: "R.Moldova exportă cam 93 la sută din producţia vinicolă, ceea ce înseamnă că suntem dependenţi de export. Suportul de care noi cu adevărat avem nevoie şi care încercăm maximal să-l valorificăm este diversificarea pieţelor de export."

Experţii europeni au venit şi cu o serie de recomandări pentru producătorii din Republica Moldova, care vor ajuta să cucerească noi pieţe de desfacere.

THEO THEOHARIS expert în vinuri din UE: "Marketingul vinului trebuie să ia în considerare mediul în care se promoveazăl, consumatorii, tradiţiilă, noile tehnologii şi trebuie să le aplice pentru a avea un model sustenabil de afacere."

În 2023, UE va lansa noi programe de susţinere a companiilor mici şi mijlocii din sectorul vinificaţiei din regiunea parteneriatul estic.

ADAM GRODZICKI şef adjunct, Secţia operaţiuni, delegaţia UE în Rep. Moldova: "500 de mii de companii mici vor primi sprijin. Aici este vorba de proiectul Eu4Moldova. Proietul oferă priorităţi pentru organizaţiile conduse de femei şi entităţi din zonele rurale. Să ofere posibilitatea de a stimula exporturile către pieţele europene."

Ministrul Agriculturii a precizat că, anul trecut, Republica Moldova a exportat peste 100 milioane de litri de vin. 52 la sută au ajuns pe piaţa europeană.

VLADIMIR BOLEA ministrul Agriculturii: " R. Moldova a ajuns în lista celor 10 state de pe glob care porduce vinuri de calitate. Am ajun să majorăm preţul de vânzare a unui litru de vin de la 0,38 cenţi până la 1,7 dolari în ultimii 8 ani, ceea ce însemnă o creştere extraordinară şi lucru acesta se datorează tehnologiilor şi calităţii produselor noastre. Evident că lucrul acesta nu nu prea fi făcut fără susţinerea donatorilor UE, porgramului USAID."

Din 2022, companiile vinicole moldovenești au obținut peste 4500 de medalii la concursurile internaționale, iar vinurile din Republica Moldova au fost exportate în peste 70 de ţări.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter