Extern

Financial Times l-a desemnat pe Volodimir Zelenski drept “Personalitatea Anului 2022”: “Un Churchill al epocii rețelelor sociale”

post-img
Volodimir Zelenski
Sursa foto: Caleaeuropeană.ro

Volodimir Zelenski a fost desemnat de Financial Times “personalitatea anului”, fiind comparat cu “Churchill al epocii rețelelor sociale”, publicația britanică precizând că președintele ucrainean întruchipează reziliența poporului său și a devenit un etalon al democrației liberale, scrie Caleaeuropeană.ro

“Sunt mai mult responsabil decât curajos”, se descrie președintele Ucrainei, conform The Guardian.

Într-un interviu acordat Financial Times, care l-a desemnat „personalitatea anului” și l-a comparat cu Churchill pentru epoca rețelelor de socializare, președintele ucrainean a spus că, după nouă luni de război declanșat de Rusia, îi este dor să pescuiască alături de fiul său: “Vreau doar să prind un crap în râul Nipru”.

“Sunt mai mult responsabil decât curajos… Pur și simplu urăsc să dezamăgesc oamenii”, a mai afirmat președintele Ucrainei, relatează Hotnews.ro.

Considerat de mulți ucraineni înainte de invazia din februarie ca fiind un fel de glumă, un amator care se străduia să se ridice la înălțimea unei funcții înalte, Zelenski, în vârstă de 44 de ani, și-a câștigat un loc în istorie pentru demonstrația sa extraordinară de leadership și tărie de caracter.

La fel cum Winston Churchill a vorbit la radio pentru a-și mobiliza țara în timpul bombardamentelor naziste asupra Londrei, Zelenski a folosit rețelele de socializare pentru a milita neîncetat pentru sprijinul militar și financiar al Occidentului, transformând situația dificilă a poporului său într-o pârghie morală asupra liderilor din Europa și SUA. El i-a convins pe europeni să suporte costurile uriașe ale confruntării cu Putin și să ofere Kievului o cale de aderare la UE.

Pe parcurs, a devenit un etalon al democrației liberale în competiția globală mai largă cu autoritarismul, care ar putea defini cursul secolului XXI.

Zelenski a ajuns, de asemenea, să întruchipeze curajul și rezistența poporului ucrainean în lupta sa împotriva agresiunii rusești.

Din aceste motive, Financial Times l-a ales pe Zelenski drept persoana anului.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter