Actualitate

Noul Cod Electoral al Republicii Moldova a fost adoptat astăzi de Parlament. Documentul conține noi instrumente privind controlul finanțării partidelor politice

Noul cod Electoral
Sursa video: TVR MOLDOVA

Alegerile se vor putea desfăşura timp de două zile - sâmbătă și duminică. Asta, doar în cazuri excepționale, cum ar fi o pandemie sau stare de urgență. Este una dintre prevederile din noul Cod Electoral al Republicii Moldova, adoptat astăzi de Parlament. Au fost stabilite şi noi instrumente privind controlul finanțărilor politice şi transparentizarea cheltuielilor.

PAVEL POSTICĂ vicepreşedinte CEC: "Noi am simplificat anumite reguli pentru concurenții electorali în partea ce vizează depunerea rapoartelor electorale in format electronic, inclusiv prin dezvoltarea unui sistem electronic mai performant. Am posibilitate şi colegilor jurnaliști celor de investigații o accesibilitate mai mare la anumite date care vin să confirme sau să infirme finanțarea aparent ilicită a unor concurenţi electorali sau partide politice."

Prin aprobarea noului Cod Electoral este simplificată şi procedura de depunere a actelor de către concurenții electorali.

ANGELICA CARAMAN preşedinte CEC: "A fost diminuat numărul de semnături necesare pentru susținerea unui candidat independent. Este posibilitatea ca cetățenii să susțină prin semnătură mai mulţi candidaţi sau mai multe opţiuni pentru iniţierea unui referendum."

Iar cetățenii vor putea vota atât în baza buletinului de identitate, fie şi provizoriu, cât și a pașaportului, indiferent de tipul scrutinului. În premieră, Consiliul Electoral Central din autonomia găgăuză este inclus ca instituţie electorală în sistemul electoral din Republica Moldova.

OLESEA STAMATE președintei Comisiei juridice, numiri și imunități: "Îmbunătățirile pe care le aduce acest Cod Electoral se bazează pe cele peste 140 de recomandări ale misiunilor internaționale de monitorizare a alegerilor care au fost formulate pe parcursul ultimilor 20 de ani. Implementează majoritatea recomandările recepţionate în avizul Comisiei de la Veneţia şi a OSCE."

Codul Electoral al Republicii Moldova a fost votat de 55 de deputați.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter