Extern

Şeful AIEA îşi exprimă "profunda îngrijorare" în legătură cu noile explozii de la Zaporojie

post-img
Centrala nucleară de la Zaporojie, Ucraina
Sursa foto: TVR Moldova

Directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, şi-a reiterat joi "profunda îngrijorare" cu privire la exploziile repetate din apropierea centralei nucleare Zaporojie din Ucraina, scrie CNN citat de mediafax.ro.

Zona a fost supusă unor bombardamente frecvente în ultimele luni. Experţii AIEA prezenţi la centrală au fost informaţi joi "despre alte două explozii de mine terestre în afara perimetrului centralei, ceea ce duce totalul la cinci în această săptămână", a precizat AIEA într-un comunicat. 

Una dintre explozii a avut loc miercuri după-amiază "în zona unui canal care transportă apă către centrală pentru sistemul de răcire, esenţial pentru securitatea nucleară". Nu a provocat nicio pagubă, a precizat AIEA.

Cea de-a doua explozie "a avut loc astăzi la ora 13.00, la aproximativ 500 de metri de reactorul 1". Nu s-au înregistrat pagube majore, dar vor fi efectuate investigaţii suplimentare". 

"La fel ca şi precedentele trei explozii de mină raportate de AIEA în această săptămână, se crede că acestea au fost provocate de animale", a adăugat AIEA. 

Separat, Grossi a declarat că AIEA organizează cel de-al treilea transport de asistenţă cu echipamente către Ucraina în această săptămână, "ca parte a eforturilor de a ajuta la asigurarea securităţii şi siguranţei nucleare în timpul conflictului actual".

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter