Recomandări

Obiectiv Comun: Fondul „FACEM”, capital pe termen lung și dobânzi reduse pentru IMM-uri

post-img
Obiectiv Comun
Sursa foto: captură de ecran

Întreprinderile mici și mijlocii din Republica Moldova vor avea acces la finanțare pe termen lung la un fond de creditare cu condiții preferențiale, susținut de stat. Fondul pentru Antreprenoriat și Creștere a Economiei Moldovei - FACEM)â - va oferi, pentru afacerile cu potențial de creștere și dezvoltare, credite cu dobândă redusă, adică cel puțin 30% mai mici decât cele de pe piața creditară. Subiectul a fost discutat în cadrul emisiunii Obiectiv Comun de la TVR Moldova.

,,Crizele prin care trece Republica Moldova duc la o creştere a ratei de dobândă în sistemul financiar, astfel antreprenorii nu au predictibilitatea de a investi pe termen lung. Acesta ar fi primul motiv de creare a acestui fond. Al doilea motiv este faptul că băncile nu au resurse cu termen îndelungat, pentru a susţine credite investiţionale. Fondul FACEM vine să rezolve aceste două probleme – capital pe termen lung şi dobânzi reduse”, a afirmat Dumitru PÎNTEA, directorul Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului. 

Directorul ODA a menţionat că pentru anul 2023 au fost prevăzute circa 400 de milioane de lei din bugetul de stat, ceea ce-ar însemna 80-100 de credite de până la 5 milioane de lei per companie.

,,Accesul la finanţare este un impediment masiv pentru dezvoltarea economiei Republicii Moldova. Fondul FACEM trebuia să fie lansat în anii ’90 şi e regretabil că începem cu 400 de milioane de lei. 80 de întreprinderi asistate e prea puţin. În aceste condiţii, resursele pe care le avem trebuie alocate în domeniile strategice. Criteriul după care astăzi acționează autorităţile este ,,primul venit, primul servit”, ceea ce nu este o abordare foarte bună”, a menţionat expertul economic Viorel GÂRBU. 

În România, anual, IMM Invest dă garanţii de peste 15 miliarde de lei.

,,Unul din două credite se dă cu acest instrument de garantare bancară, cu două mari avantaje pentru IMM-uri – dobânda subvenţionată şi garanţia oferită din partea statului”, a afirmat Florin JIANU, președintele Consiliului Național al Întreprinderilor Mici și Mijlocii din România.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter