Social

Octombrie - Luna de conștientizare a cancerului mamar. Anul trecut, în R. Moldova au fost înregistrate 1123 de cazuri de cancer mamar

post-img
imagine simbol

Octombrie este Luna de conștientizare a cancerului mamar. Aceasta este o campanie anuală de sensibilizare și conștientizare a populației privind importanța măsurilor de prevenire, depistare precoce și îngrijire de calitate a cancerului mamar. Recunoscută ca luna de culoare roz, în această perioadă femeile sunt îndemnate să acorde mai multă atenție propriei sănătăți și să-și amintească despre faptul că depistarea la timp a bolii crește rata de succes a vindecării.

În anul curent, genericul evenimentului este ”Ne ridicăm împreună” pentru a ne asigura că fiecare femeie are acces la servicii de calitate și susținere corespunzătoare pentru prevenire, tratament, reabilitare și îngrijire.

"Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), cancerul de sân este cel mai frecvent cancer în rândul femeilor din întreaga lume, luând viețile a sute de mii de femei în fiecare an. În anul 2020, s-au înregistrat 2,3 milioane de femei cu cancer de sân și 685 mii de decese. Se estimează că, până în 2040, incidența va crește cu peste o treime, la peste 3 milioane de cazuri noi pe an, iar mortalitatea va crește la peste 1 milion de decese pe an. Aceste creșteri vor fi determinate, în principal, de factori demografici, pe măsură ce populația îmbătrânește și din cauza modului de viață nesănătos, în special, în țările cu venituri mici și medii.

Cancerul de sân se dezvoltă la femei de orice vârsta, dar ratele cresc la o vârstă mai înaintată. În Regiunea Europeană, 1 din 11 femei dezvoltă boala înainte de vârsta de 74 de ani. Se estimează că 21% din cazurile de cancer de sân din Europa apar la femei când acestea au mai puțin de 50 de ani.

În Republica Moldova, incidența cancerului de sân, în anul 2021, a constituit 31,7 cazuri la 100 mii populație sau 1123 cazuri absolute, fiind unul dintre cele mai răspândite tipuri de cancer, plasându-se pe locul întâi și cauza principală de deces printre femei", se arată într-un comunicat al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică.

Există mai mulți factori de risc, atât modificabili, cât și nemodificabili care sunt asociați cu cancerul de sân (istoric familial și factori genetici, vârstă, istoricul menstrual și reproductiv, anumite modificări ale genomului, terapia de substituție hormonală combinată). Printre factorii condiționați de stilul de viață, putem menționa: consumul de alcool, inactivitatea fizică, alimentația nesănătoasă, obezitatea, consumul de tutun, radiațiile.

În cazul în care este diagnosticat precoce și tratat corespunzător până a se răspândi, rata de supraviețuire pentru cinci ani în urma diagnosticului de cancer mamar este de 99%.

Cum poate fi prevenit cancerul mamar:

  • Mențineți o greutate sănătoasă: se recomandă să rămâneți la o greutate sănătoasă pe tot parcursul vieții și să evitați creșterea în greutate prin echilibrarea aportului alimentar cu activitatea fizică.
  • Fiți activ din punct de vedere fizic: cel puțin 150 până la 300 de minute de intensitate moderată sau 75 până la 150 de minute de activitate de intensitate viguroasă în fiecare săptămână (sau o combinație a acestora), de preferință repartizate pe parcursul săptămânii.
  • Evitați sau limitați consumul de alcool: chiar și consumul de cantități mici de alcool a fost asociat cu o creștere a riscului de dezvoltare a cancerului de sân.
  • Alimentația sănătoasă: dieta bogată în legume, fructe și produse lactate bogate în calciu, dar săracă în carne roșie și procesată ar putea contribui la scăderea riscului de cancer de sân.
  • Alăptarea cel puțin 6 luni după naștere.
  • Evitarea consumului de tutun.
  • Evitarea expunerii la radiații.

Modalitățile de depistare precoce a cancerului de sân sunt următoarele:

– Palparea periodică a sânilor;

– Screening-ul ecografic sau mamografia;

– Vizita la medicul specialist.

Nu ignorați pericolul cancerului mamar. În timpul lunii de conștientizare a cancerului de sân nu ezitați să mergeți la un control medical, această conduită s-ar putea să vă salveze viața.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter