Extern

Sancțiunile, impact major asupra economiei Rusiei: Se estimează că PIB-ul Rusiei va scădea cu 11,2% în 2022, cu puține posibilități de redresare în următorii doi ani

post-img
sancțiuni
Sursa foto: © European Union 2022 - Source : EP

Economia rusă este în ruină, iar sancțiunile sunt esențiale pentru a distruge capacitatea Rusiei de a duce un război, precizează Reprezentanța Comisiei Europene în România, potrivit CaleaEuropeană.ro.

Săptămâna trecută, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell, au formulat propunerea unui nou pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, cel de-al optulea de la începutul războiului împotriva Ucrainei, astfel încât „Kremlinul să plătească” pentru escaladarea conflictului în Ucraina prin „simulacrele” de referendumuri din teritoriile ocupate militar în această țară.

Cel de-al optulea pachet de sancţiuni, detaliat de șeful diplomației UE, Josep Borrell, include noi interdicţii la importurile de produse ruseşti, ceea ce ar urma să ducă la o pierdere de venituri de şapte miliarde de euro suplimentare pentru Rusia, şi noi interdicţii de export pentru tehnologii cheie folosite în armată, cum ar fi componente aviatice şi electronice şi anumite substanţe chimice.

Pachetul de sancţiuni va stabili baza legală pentru o plafonare a preţului la petrolul rusesc şi le va interzice cetăţenilor din UE să facă parte din consiliile de administraţie ale companiilor ruseşti de stat.

Astfel, sancțiunile au un impact major asupra Rusiei. Se preconizează că PIB-ul Rusiei va scădea cu -11,2% în 2022, cu puține posibilități de redresare în următorii doi ani. 

imagine 1

De asemenea, Rusia importă cu -35,2% și exportă cu -30,9% mai puțin. În iunie, livrările de echipamente informatice au scăzut cu 79% față de luna februarie. 

imagine 2


Sancțiunile au un impact major și asupra sistemului financiar. 50% dintre activele Băncii Centrale a Rusiei sunt înghețate, iar 75% din sectorul bancar al Rusiei face obiectul unor sancțiuni. Mai mult, Rusia a pierdut companii care reprezentau 40% din PIB-ul său. 

imagine 3


Președintele rus Vladimir Putin a proclamat vineri, de la Kremlin, în fața unei largi audiențe, anexarea a patru regiuni ocupate militar parțial în estul și sudul Ucrainei invadate de Federația Rusă la 24 februarie, în ceea ce reprezintă cea mai mare anexare teritorială în Europa de la Adolf Hitler încoace, precum și cea mai semnificativă escaladare a războiului de agresiune declanșat de Federația Rusă în Ucraina. 

Ulterior, liderii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene, între care președinții Franței și României, dar și cancelarul Germaniei, precum și președintele Consiliului European și președinta Comisiei Europene, au adoptat o declarație comună în care resping cu fermitate și condamnă fără echivoc anexarea ilegală de către Rusia a regiunilor ucrainene Donețk, Luhansk, Zaporizhzhia și Kherson. 

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter