Actualitate

Nicu Popescu, la summit-ul miniştrilor de Externe ai statelor OSCE: Republica Moldova îşi menţine ferm cursul de integrare european

Nicu Popescu, la summit-ul miniştrilor de Externe ai statelor OSCE: Republica Moldova îşi menţine ferm cursul de integrare european

Republica Moldova îşi menţine ferm cursul de integrare europeană, în pofida consecinţelor dramatice pe care le resimte din cauza agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei. E mesajul transmis de şeful diplomaţiei de la Chişinău, Nicu Popescu, la summit-ul miniştrilor de Externe ai statelor OSCE care s-a desfăşurat timp de două zile în Polonia.

Şeful diplomaţiei de la Chişinău a învinuit Rusia pentru agresiunea sa militară împotriva Ucrainei, prin care încalcă flagrant legislaţia internaţională. Nicu Popescu a subliniat că efectele bombardamentelor ruseşti se resimt tot mai mult şi în Republica Moldova.

NICU POPESCU ministrul de Externe al Republicii Moldova: „Moldova e afectată sever de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei în privinţa securităţii, din punct de vedere umanitar, economic, energetic. Efectele acestui război sunt dureroase pentru fiecare persoană care locuieşte în Moldova. Bombardamentele brutale ale Rusiei asupra infrastructurii energetice a Ucrainei au cauzat masive pene de curent în Moldova. Mai multe rachete rusești au încălcat spațiul nostru aerian, resturi de rachete au căzut și pe teritoriul nostru în ultimele săptămâni. În ciuda acestor provocări, rămânem fermi pe drumul nostru ireversibil spre Uniunea Europeană”.

Nicu Popescu a reiterat cererea adresată Rusiei de a-şi retrage trupele şi muniţiile de pe teritoriul Republicii Moldova precum şi-a asumat în 1999 la summit-ul OSCE de la Istanbul. Despre acelaşi angajament al Rusiei a amintit şi şeful diplomaţiei de la Bucureşti Bogdan Aurescu, care a reconfirmat poziţia principială a României privind reglementarea problemei transnistriene.

BOGDAN AURESCU ministrul de Externe al României: „Daţi-mi voie să reiterez sprijinul ferm al României pentru o reglementare cuprinzătoare, paşnică şi durabilă a conflictului, cu respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, în frontierele sale recunoscute la nivel internaţional şi fără afectarea viitorului pro-european al statului”.

Şeful diplomaţiei de la Bucureşti a subliniat importanţa sprijinului oferit de comunitatea internaţională Republicii Moldova pentru depăşirea consecinţelor războiului ruso-ucrainean. Bogdan Aurescu a amintit despre desfăşurarea celor trei Conferinţe Internaţionale Ministeriale ale Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova, format iniţiat şi co-prezidat de ministrul de Externe al României, împreună cu omologii săi din Germania şi Franţa.

Şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov a lipsit de la reuniunea Consiliului miniștrilor de externe ai statelor membre ale Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa. Din cauza agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei, el nu a fost invitat la evenimentul găzduit de Polonia, ţară care deţine preşedinţia rotativă a OSCE. 

Securitatea în spaţiul OSCE şi viitorul organizaţiei au fost principalele teme abordate la Consiliul ministerial din Polonia în contextul celei mai mari crize din Europa de după cel de-Al Doilea Război Mondial, provocate de agresiunea militară rusă asupra Ucrainei.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter