Economic

Pentru prima dată în istoria economiei Republicii Moldova, exportul de servicii va atinge peste 2,2 miliarde de dolari

Pentru prima dată în istoria economiei Republicii Moldova, exportul de servicii va atinge peste 2,2 miliarde de dolari

Pentru prima dată în istoria economiei Republicii Moldova, exportul de servicii va atinge, în acest an, peste 2,2 miliarde de dolari, cu 570 de milioane de dolari mai mult față de anul trecut. Datele Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale "Viitorul" au fost analizate de Natalia Chicu, care vine cu detalii.

NATALIA CHICU reporter TVR MOLDOVA: „În anul 2022, se estimează o creștere spectaculoasă la exporturile Republicii Moldova. Exportul total de bunuri și servicii ajunge la 6,6 miliarde de dolari, dintre care 4,4 miliarde de dolari va fi exportul de bunuri, iar 2,2 miliarde de dolari CEL de servicii”

TOTAL EXPORTURII DE BUNURI ȘI SERVICII ÎN 2022
Sursa: http://viitorul.org

Export de bunuri: 4,4 miliarde de dolari
Export de servicii: 2,2 miliarde de dolari
Total: 6,6 miliarde de dolari

Să vedem acum şi clasificarea pe categorii. Primul este transportul, al doilea este IT-ul, urmat de Educație, MedicinĂ și Turism.

În acest an, exportul de servicii IT va ajunge la 480 de milioane de dolari, cu 126,6 milioane de dolari mai mult decât anul trecut. Volumul serviciilor de transport SUNT estimate în acest an la peste 480 de milioane de dolari, față de 326 de milioane de dolari în 2021, un record absolut pentru Republica Moldova. De precizat însă că aproximativ 130 de milioane de dolari sunt proveniți din servicii de transport de mărfuri din sau spre Ucraina.

VALOAREA EXPORTURILOR PE CATEGORII. 2022
Sursa: http://viitorul.org

SERVICII IT: 480 de milioane de dolari
SERVICII DE TRANSPORT: 480 de milioane de dolari

Exportul de Servicii educaționale va ajunge la 85 de milioane de dolari, cu 25,6 milioane mai mult față de 2021. Studenții străini ar genera Republicii Moldova circa 150 de milioane de dolari. Exportul de servicii de sănătate, cel mai probabil, se va apropia în acest an de 48,5 milioane de dolari, cu 11,6 mai mult față de anul trecut. Această creștere se datorează atât creșterii prețurilor, cât și a volumului de servicii de sănătate.

VALOAREA EXPORTURILOR PE CATEGORII. 2022
Sursa: http://viitorul.org

SERVICII EDUCAȚIONALE: 85 de milioane de dolari
SERVICII DE SĂNĂTATE: 48,5 milioane de dolari

author-img_1

Cristian Sava

Reporter