Social

Persoanele care nu îşi vor cumpăra asigurarea medicală în primele trei luni ale anului vor plăti de 3 ori mai mult

Persoanele care nu îşi vor cumpăra asigurarea medicală în primele trei luni ale anului vor plăti de 3 ori mai mult

Cetăţenii din Republica Moldova, fără loc de muncă, și care nu îşi vor cumpăra asigurarea medicală în primele trei luni ale anului, vor plăti de 3 ori mai mult.

Preţul asigurarii medicale obligatorii este în funcţie de beneficiar sau domeniu de activitate, și este între între 1014 lei şi 4056 de lei.
Prima în formă procentuală din salariu și din alte recompense care se rețin de la persoanele angajate, nu se modifică și va fi păstrată la nivel de 9%.

Pentru persoanele fizice care desfășoară activități independente în domeniul comerțului cu amănuntul, cu excepția comerțului cu mărfuri supuse accizelor, este stabilită prima de 1622 lei,

Deținătorii de patentă, vor plăti 2028 de lei.

Persoanele neangajate, cumpără poliţa integral. Noua prevedere propusă de Guvern vizează doar persoanele neangajate şi care nu sunt la evidenţa Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă. În 2023, dacă aceştea nu vor procura prima de asigurare în primele trei luni ale anului vor cumpăra poliţa la preţ de12 636 de lei.

PREȚURI POLITĂ ASIGURARE MEDICALĂ 2023

Persoane neangajate   12636 lei (dacă nu cumpără polița până la 31 martie 2023
Persoane angajate – 9% din salariu
Persoane cu activități independente – 1622 lei
Deținători de patentă – 2028 lei

ION DODON, director, CNAM: „Persoanele care nu vor respecta această obligaţie, având venituri, şi vor pretinde să achite prima de asigurare obligatorie de asistenţă medicală  doar după ce vor avea nevoie de o intervenţie medicală de exemplu costisitoare, care pot să coste sute de mii de lei, aceste persoane vor trebui să achite prima fixă în mărime integrală”.

Sănătatea are un preț dar veniturile reduse și nivelul de trai scăzut îi nemulțumesc pe mulți cetățeni. Se invocă prețuri mai mari dar servicii necorespunzătoare.

În Republica MoldovA sunt aproape 2,5 milioane decetățeni cu poliţe de asigurare medicală obligatorie. Aproape 1,6 de milioane au prime gratuite iar guvernul va plăti de la buget aproape 8 miliarde de lei.

Casa Naţională pentru Asigurări în Medicină estimează incasări de peste 14 miliarde lei, cu 15 la sută mai mare faţă de anul trecut. Cea mai mare parte din aceşti bani va fi pentru serviciile medicale, compensarea medicamentelor şi dispozitivelor medicale sau în fondul de profilaxie.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter