Actualitate

Oleg Serebrian, pentru The Times: „Suntem îngrijorați că există o sinergie între alertele cu bombă, noua retorică venită din Găgăuzia și noua retorică mai agresivă de la Tiraspol”

post-img
Oleg Sereebrian

Vicepremierul Oleg Serebrian a avertizat că apelul unui oficial separatist de a cere Rusiei să anexeze regiunea Transnistria și o serie de amenințări cu bombe sofisticate menite să paralizeze capitala Chișinău ar putea fi un preludiu la o operațiune militară pro-rusă împotriva Republicii Moldova, transmite G4Media, citând un interviu al vicepremierului acordat portalului The Times.

Oleg Serebrian, vicepremierul care are sarcina de a reintegra  Transnistria în Republica Moldova, a avertizat că guvernul său ar putea  fi târât în războiul de peste graniță chiar în momentul în care Ucraina  se pregătește să preia din nou controlul asupra coastei sale de la Marea  Neagră, scrie G4Media.

„Aceasta  este o provocare clară – ideea că ar trebui să aibă independență este  veche, dar că ar trebui să se alăture Rusiei a fost neașteptată și a  fost prima dată când au spus acest lucru”, a declarat el la Chișinău.  „Războiul din Ucraina face ca noi să ne îngrijorăm că aceasta nu este o  simplă declarație, ci un fel de preludiu la o operațiune în Republica  Moldova. Vom face orice pentru a evita o confruntare militară, dar nu  depinde 100% de Chișinău”.

În ceea ce privește momentul anunțului  lui Ignatyev, Serebrian a declarat: „Am fost surprinși, unii politicieni  locali au fost agitați în ultimele săptămâni, suntem îngrijorați că  există o sinergie între alerte, noua retorică venită din Găgăuzia, noua  retorică mai agresivă de la Tiraspol [capitala Transnistriei] – credem  că există o legătură.”

Guvernul suspectează că evoluțiile sunt o  reacție la acceptarea de către Uniunea Europeană a Republicii Moldova ca  membru candidat la 23 iunie, a declarat el.

Amenințările, trimise  cu ajutorul instrumentelor dark web, au făcut ca aeroportul din  Chișinău să fie închis și evacuat de peste zece ori în ultima lună.

„Primim  apeluri telefonice – există o bombă în aeroport, în clădirea  parlamentului – practic în fiecare zi avem așa ceva”, a spus Serebrian.  „Ideea principală este de a răspândi frica, instabilitatea. Din partea  cui? Putem ghici”.

Serebrian a subliniat că guvernul său nu a  primit o ofertă oficială și că va refuza dacă va fi făcută una, dar a  cerut Moscovei să își retragă soldații: „Republica Moldova este un ținut  neutru, deci ar trebui să fie fără forțe militare străine pe teritoriul  său. Retragerea trupelor rusești este o prioritate”.

Bătălia  pentru coasta Mării Negre ar putea determina soarta Transnistriei.  „Situația din Ucraina este foarte importantă pentru Moldova. O graniță  directă cu un teritoriu controlat de Rusia va schimba comportamentul și  climatul dintre Chișinău și Tiraspol”, a declarat vicepremierul.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter