Sport

2022 a fost un an bun pentru sportul din R. Moldova. Cine sunt cei mai buni sportivi și antrenori ai țării, premiați astăzi de Guvern pentru rezultatele lor la diferite competiții

Gala sportului
Sursa video: TVR MOLDOVA

Cei mai buni sportivi ai anului 2022, dar şi antrenorii lor, au fost recompensaţi astăzi cu diplome, trofee dar şi premii în bani. În acest an, basarabenii şi-au trecut în palmares peste 400 de medalii, la diferite competiţii internaţionale.

Anastasia Nichita are 23 de ani și face sport de când era mică, iar acum, în premieră a devenit campioană mondială la lupte feminine. Ea mai are în palmares şi patru medalii la Campionatul European de senioare: două de aur și două de bronz.

ANASTASIA NICHITA, campioană mondială: "Într-adevăr, anul 2022 a fost un an foarte frumos pentru mine. Am reuşit în premieră să obţin medalia de aur de la Campionatul Mondial. Nu este un rezultat întâmplător pentru că în spatele acestor rezultate este foarte multă muncă, sacrificii, însă e ceea ce am ales şi îmi place să fac acest sport."

În spatele rezultatelor remarcabile stă munca neobosită a Anastasiei şi a mentorului său, Tudor Cîrlan, care a devenit şi antrenorul anului.

TUDOR CÂRLAN, antrenorul anului: "Anul 2023 vreau să vă spun că este unul şi mai provocator deoarece se încep iarăşi campionatele europene şi campionatele mondiale şi cel mai important avem calificările la jocurile olimpice şi ne vom strădui din toate puterile să obţinem aceste calificări."

Titlul de campion mondial l-a obţinut şi Denis Vieru, la judo. El spune că pregătirea temeinică este secretul succesului său.


DENIS VIERU, campion mondial: "Este un an foarte frumos şi plin de rezultate. În acest an, după cum am înţeles, este un număr record de medalii, de performanţe şi asta mă bucură şi sper ca în viitor, an de an să progresăm şi ca Republica Moldova să fie la cel mai înalt nivel, prezentată pe arena internaţională."

În topul celor mai buni sportivi din Republica Moldova este şi Daniela Cociu, care a obţinut aur la Campionatul European Under-23 de caiac canoe.

DANIELA COCIU, campioană europeană: "Succesul cel mai bun necesită răbdare şi multă muncă şi în primul rând susţinerea celor dragi. Foarte mult contează când știi că eşti susţinut şi acasă mereu stă cineva şi te încurajează."

Pentru performanţele obţinute, minsterul Educaţiei şi Cercetării a alocat premii de peste 20 de milioane de lei sportivilor şi antrenorilor basarabeni.

ANATOLIE TOPALĂ, ministrul Educaţiei: "Graţie efortului al tuturor membrilor echipelor sportive, drapelul Republicii Moldova a fost arborat pe marele arene sportive internaţionale."

NATALIA GRAVILIŢA, prim-ministrul Republicii Moldova: "Este cu atât mai îmbucurător atunci când putem privi în urmă cu mândrie pentru că anul 2022 a fost un an al reuşitelor pentru sportul din Republica Moldova."

În anul 2022, bugetul pentru premiile sportivilor a fost majorat cu 160% faţă de anul trecut. Din 2023 se va dubla şi cuantumul burselor lunare pentru sportivii de performanţă.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter