Economic

Energocom va face achiziții de gaze la prețuri mai favorabile pe piața comună a UE. Parlicov: Decizia este motivată de imprevizibilitatea relației cu Gazprom

post-img
Ministrul Energiei, Victor Parlicov
Sursa foto: tvr

Întreprinderea Energocom urmează să facă în acest an achiziții de gaze, la prețuri mai favorabile pe piață, din contul a 200 de milioane de euro (100 de milioane de euro grant din partea Guvernului Norvegiei și 100 de milioane de euro suplinirea împrumutului oferit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare). Decizia a fost luată astăzi la ședința Comitetului Interministerial pentru Planificare Strategică, precizează ministrul Energiei, Victor Parlicov.

Tranzacțiile vor avea loc pe platforma comună a UE, pentru a permite unui număr cât mai mare de furnizori să participe. În plus, acest lucru va oferi flexibilitate în cazul etapei de precalificări, incluse în acordul de împrumut cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Astfel, va fi diminuat prețul portofoliului de gaze naturale deținut de SA Energocom, procurându-se volume de gaze necesare următorului sezon rece. 

„Proiectul „Securitatea furnizării gazelor naturale”, în valoare de 300 milioane de euro, a permis Republicii Moldova anul trecut să găsească surse alternative de gaze non-rusești, când Gazprom a redus volumul de gaze livrate Moldovagaz, prevenind situațiile de întrerupere a livrării acestui serviciu către populație. Totodată, pentru prima dată Republica Moldova și-a făcut stocuri strategice de gaze, păstrate în Ucraina și România. Decizia de a face noi achiziții de gaze este motivată și de imprevizibilitatea relației cu Gazprom”, a precizat Victor Parlicov.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter