Actualitate

Războiul nu se poartă numai cu arma pe câmpul de luptă, ci și cu tastatura, în fața unui ecran de calculator. Ce măsuri au luat autoritățile pentru a întări securitatea informatică a R. Moldova

Războiul nu se poartă numai cu arma pe câmpul de luptă, ci și cu tastatura, în fața unui ecran de calculator. Ce măsuri au luat autoritățile pentru a întări securitatea informatică a R. Moldova

Atacurile cibernetice asupra site-urilor guvernamentale s-au triplat odată cu începerea războiului în Ucraina. Scopul acestora este destabilizarea situaţiei în Republica Moldova, o spun autorităţile. Există o lipsă acută de specialişti în securitate cibernetică, iar instituţiile de stat fac faţă cu greu grupărilor de hackeri. De aceea, la Chișinău, va fi creat un Centru de Excelenţă în Securitate Cibernetică, care va pregăti profesionişti în domeniu.

Cel mai puternic atac cibernetic înregistrat de la Independenţa Republicii Moldova, a avut loc în acest an, la sfârşitul lunii august. A fost un atac în serie, de tip de DDOS, cu 450 de GigaBiți pe secundă, care a dus la blocarea totală a 80 sisteme guvernamentale de comunicaţie. Hackerii au urmărit supraîncărcarea sistemelor ţintă și a fost revendicat de gruparea pro-rusă KlLLNET.

GHEORGHE PANTAZ, director, Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică: "În evidenţă a ieşit resursul serviciului Fiscal de Stat, care reprezintă portalul cetăţianul pentru depunerea obligaţiilor fiscale. Acest atac a avut drept scop de a paralizat acest sistem şi a nu admite depunerea declaraţiilor fiscale. Ceea ce avea să aducă la anumite consecinţe."

Potrivit Serviciului Tehnologia şi Securitate Cibernetică, în ultima perioadă, nu trece zi fară ameninţări cibernetice. Sunt deja miloane într-un an.

GHEORGHE PANTAZ, director, Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică: "Probabil sunt legate cu situaţia regională complicată. Atacatorii au drept scop afectare infrastructurii guevrnamentale, care va duce la indisponibilitatea serviciilor, fapt ce va creea indisponibilitatea prestării serviciilor, nemulţumirea în masă a cetăţenilor faţă de aurităţile guvernamentale."

Numărul specialiştilor din Guvern este destul de mic pentru a face față singuri atacurilor cibernetice. E greu de recutat experți din companiile private care propun salarii de mii de euro.

IURIE ŢURCANU, viceprim-ministru pentru Digitalizare: "Situaţia nu este una omogenă, nu putem să afirmăm că nu avem niciun specialist, sunt foarte puţini, insuficienţi pentru a acoperi toate necesităţile care sunt nevoie. În acest context deloc simplu cu ameninţări hibride, cu tot felul de provocări multidimisionale avem nevoie de specialişti mai mulţi şi o forţă cibernetică mai consolidată."

Guvernul a decis să deschidă un Centru de Excelenţă în Securitate Cibernetică în colaborare cu Universitate Tehnică de Stat şi cu sprijinul financiar al Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională şi al Guvernului Suediei.

DINU ŢURCANU, prorector, Digitalizare UTM: "În cadrul centrului va fi şi un laborator tematic unde vor fi studiate scenarii de caz. Pe domeniul atcurilor care întâmplă pe moment şi le auzim zi de zi, din ce mai multe. Pe acest aspect vor lucra şi cu experţii producătorilor acestor echipamente şi soluţii de securitate care vor prezente în acest Centru de Execelenţă."

Potrivit specialiştilor, majoritatea atacurile sunt din afara Republicii Moldova, de pe adrese IP localizate în diferite țări, de pe echipamente și rețele compromise.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter