Social

Avocatul Poporului „constată cu îngrijorare un grad ridicat de toleranță față de violența împotriva fetelor și femeilor” și își recunoaște vina pentru prea puține acțiuni de responsabilizare

post-img
violența față de femei

Avocatul Poporului, Ceslav Panico, s-a sesizat din oficiu în legătură cu cazul de la Rădeni, precum și alte cazuri grave și răsunătoare de violență împotriva femeilor și fetelor, pentru o analiză mai profundă a factorilor care au generat asemenea situații, identificarea omisiunilor și lacunelor la nivel național și local în scopul prevenirii și combaterii acestui fenomen, dar în special decurgerea urmăririi penale și judecarea cazurilor.

ZFR

Avocatul Poporului subliniază că asemenea cazuri nu pot fi tolerate și nu trebuie lăsate fără o atenție sporită din partea autorităților publice, inclusiv a instituției naționale de protecție a drepturilor omului, dar și a întregii comunități.

„Deși Republica Moldova a făcut progrese în dezvoltarea unui sistem de prevenire și combatere a violenței împotriva femeilor și a violenței în familie în special la nivelul strategiilor și politicilor publice, iar aceste progrese sunt recunoscute la nivel internațional (prin raportul GREVIO din 2023), cazurile recente demonstrează că violența de gen rămâne un fenomen larg răspândit în societate. Avocatul Poporului constată cu îngrijorare că un grad ridicat de toleranță față de violența împotriva fetelor și femeilor persistă atât în rândul populației, cât și în rândul specialiștilor cu atribuții în prevenirea și combaterea acestui tip de violență. De asemenea, Ceslav Panico recunoaște și propria vină privind insuficiența acțiunilor desfășurate de către Oficiul Avocatului Poporului de responsabilizare și determinare a factorilor de decizie de a implementa mai bine în practică standardele și politicile existente în domeniul prevenirii violenței de gen”, se spune într-un comunicat al instituției Avocatului Poporului.

Recent, Avocatul Poporului a examinat un alt caz de violență împotriva unei femei, care a fost mediatizat. Grație sesizării Oficiului Avocatului Poporului și intervenției prompte și efortului conjugat al specialiștilor din domeniul asistenței sociale și al inspectoratului de poliție, au fost prevenite acte grave de violență și consecințele acestora, se mai spune în comunicat. Femeia a fost plasată într-un centru de plasament temporar, iar în prezent, se află în afara oricărui pericol, beneficiind de consiliere psihologică, sprijin psihosocial, consiliere juridică și informare. Totodată, în legătură cu acest caz, Avocatul Poporului a sesizat Consiliul de Presă, care a constatat abateri de la normele deontologice în procesul de redare a materialului jurnalistic pe seama femeii. Au fost utilizate date cu caracter personal și medical fără acordul persoanei, ceea ce reprezintă o încălcare gravă a dreptului la intimitate și viață privată. Ombudsmanul îndeamnă comunitatea jurnalistică să respecte normele Codului deontologic al jurnalistului și să abordeze cu responsabilitate și sensibilitate subiectele legate de femeile aflate în situații vulnerabile, inclusiv victimele violenței, pentru a evita stigmatizarea și victimizarea suplimentară a acestora.

Avocatul Poporului își propune să elaboreze raport special privind cauzele și circumstanțele care au dus la escaladarea violenței de gen în Republica Moldova, dar și desfășurarea urmăririi penale și judecarea cazurilor. Raportul va include soluții și recomandări pentru măsuri urgente și pe termen lung, care să contribuie la prevenirea și combaterea acestui fenomen, asigurându-se că astfel de situații tragice nu se vor repeta. De asemenea, împreună cu Agenția Națională de Prevenire și Combatere a Violenței împotriva Femeilor și a Violenței în Familie (ANPCV) va elabora un set de recomandări pentru CSM la capitolul judecării cazurilor de violență asupra femeilor și fetelor. Pentru elaborarea raportului, Ombudsmanul mizează pe sprijinul autorităților publice centrale și locale, dar și pe implicarea activă a societății civile din domeniul drepturilor omului. Avocatul Poporului face apel la instituțiile publice și organizațiile neguvernamentale să contribuie la această inițiativă, astfel încât raportul să reflecte o evaluare completă și pertinentă a problemelor existente.

Ieri, pe 26 septembrie, Ombudsmanul a expediat o solicitare oficială către Prim-ministrul Dorin Recean, prin care a propus convocarea ședinței Consiliului Național pentru Drepturile Omului. Obiectivul acestei ședințe este de a pune în discuție problemele sistemice referitoare cazurilor de violență împotriva femeilor și fetelor și de a audia rapoartele privind implementarea recomandărilor internaționale și nivelul de implementare a strategiilor și politicilor sectoriale.

ZFR

De asemenea, Ceslav Panico solicită Guvernului adoptarea unui plan de acțiuni pentru implementarea recomandărilor din primul raport de evaluare al Grupului de experți al Consiliului Europei pentru acțiunea împotriva violenței împotriva femeilor și a violenței în familie (GREVIO) prezentat Guvernului în toamna anului 2023.

Preliminar, Avocatul Poporului face apel către:

  • Guvernul Republicii Moldova să i) aprobe planul de acțiuni pentru implementarea recomandărilor GREVIO și, ii) să majoreze bugetul alocat combaterii violenței de gen precum și creșterii numărului de servicii disponibile pentru victimele violenței de gen (având în vedere că la moment a fost inițiată planificarea bugetară pentru 2025);
  • Politicienii și jurnaliștii, aflați în perioada electorală, să trateze cu responsabilitate și corectitudine subiectele sensibile privind situația femeilor victime ale violenței, evitând manipularea opiniei publice;
  • Societatea să sprijine femeile victime ale violenței și să sesizeze autoritățile responsabile, astfel încât fiecare femeie și fată să-și recapete drepturile.

author-img_1

Lidia Gorka

Reporter