Cultură

Gala de debut a Zilelor Filmului Românesc a reunit sute de cinefili. Cristian-Leon Țurcanu: „Vedem tot mai multă artă și cultură foarte bune”

post-img
Cristian-Leon Țurcanu la Gala de Debut a Zilelor Filmului Românesc

Zilele Filmului Românesc la Chișinău, eveniment aflat la a zecea editie, si-a deschis portile ieri la Chisinau si in alte 10 orase din Republica Moldova. Gala de debut a reunit la Cineplex Loteanu sute de oameni, iubitori de film, actori, regizori, critici, jurnaliști veniți să vadă pelicula „Trei kilometri până la capătul lumii” de Emanuel Pârvu.

ZFR

Filmul a primit în luna mai Premiul Queer Palm pentru diversitate la Festivalul de la Cannes. „O descompunere dură şi preţioasă a unui sistem al violenţei”, după cum și-a motivat juriul aprecierea, informează MOLDPRES.

În discursul său, ambasadorul României la Chișinău, Cristian-Leon Țurcanu, a afirmat că Republica Moldova are parte de o toamnă.

„Ceea ce mă bucură foarte mult pe mine dincolo de dinamizarea și intensificarea cooperării în dimensiunea acesta a cooperării, este faptul că vedem tot mai multă artă și cultură foarte foarte bune. Vedem tineri care ne ajută să privim lumea cu ochii lor și ne ajută să înțelegem problemele care preocupă societatea în zilele de astăzi. Avem o toamnă culturală deosebită aici”.culturală foarte bună”, a declarat Cristian-Leon Țurcanu.

Toate proiecțiile sunt cu intrare liberă, fiind nevoie doar de ridicarea unui bilet cu valoarea zero de la caseria cinematografului Cineplex-Loteanu.

Proiectul Zilele Filmului Românesc la Chișinău, ediția aX-a, este finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României, Ministerul Culturii al Republicii Moldova, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău, Centrul Național al Cinematografiei din Moldova, Centrul Național al Cinematografiei din România și Uniunea Cineaștilor din România. 

TVR Moldova este partener media al evenimentului.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter