Extern

Lista neagră a liderului de la Kremlin: jurnaliști, lideri ai opoziției și foști agenți secreți

post-img
imagine simbol

Moartea șefului mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, este ultima dintr-un lung șir de presupuse asasinate comandate de Putin. De peste 20 de ani de când este la putere, liderul de la Kremlin și-a redus la tăcere fiecare opozant. Pe lista neagră a lui Putin au fost jurnaliști, lideri ai opoziției și foști agenți secreți, relatează stiri.tvr.ro.

ZFR

Douăzeci de ani de cruzime: cum i-a redus Rusia la tăcere pe opozanții lui Putin, titreaza cotidianul britanic The Guardian.

De la otrăviri la împușcări, la căderi de la ferestre și acum posibil accidente de avion, Kremlinul a fost acuzat că le-a ordonat cu sânge rece.

De-a lungul celor 23 de ani de guvernare ai lui Vladimir Putin, forma atacurilor a variat: de la lenjerie de corp îmbibată cu agentul neurotoxic noviciok și ceai cu poloniu până la asasinate mai simple, prin împușcare.

Prăbușirea fatală a unui avion privat care îl transporta pe șeful Wagner, Evgheni Prigojin, pare să fi adăugat o nouă metodă la meniul extins de asasinate al Kremlinului, notează The Guardian. Publicația britanică trece în revistă câteva dintre asasinatele sau tentativele de asasinat care au făcut vâlvă.

Primul și cel mai răsunător caz a fost cel al lui Alexander Litvinenko, un opozant al lui Putin, fost ofițer FSB. Litvinenko a murit otrăvit cu poloniu-210 la Londra, în 2006.

ZFR

In 2018, la Salisbury, în Marea Britanie, Serghei Skripal, fost ofițer al serviciilor de informații militare ruse, a supraviețuit otrăvirii cu noviciok, un agent neurotoxic.

În 2020, Alexei Navalnîi, liderul opoziției ruse, s-a simțit rău în timp ce zbura ruta Siberia - Moscova. A fost trimis în Germania cu un avion, iar medicii de acolo au stabilit că fusese otrăvit tot cu noviciok.

Și asasinatele prin împușcare au completat metodele de răzbunare ale Kremlinului.

În 2006, Anna Politkovskaya, jurnalistă a publicației Novaya Gazeta, a fost împușcată mortal în fața apartamentului său din Moscova, chiar de ziua lui Putin.

Dar poate cel mai îndrăzneț asasinat a fost în cazul lui Boris Nemțov. Liderul opoziției a fost împușcat în centrul Moscovei, în 2015, chiar în fața Kremlinului.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter