Extern

LIVE. Secretarul general al NATO susține un briefing de presă, după anunțul Ucrainei privind cererea de aderare la Alianță

post-img
NATO, PUTIN, Stoltenberg
Sursa foto: CNN

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, susține un briefing de presă după ce Ucraina a anunțat că va depune cerere de aderare la NATO.

VIDEO AICI.

Precizăm că, președintele ucrainean, Volodimir Zelensky a anunțat că Ucraina va depune cerere de aderare la NATO. Decizia vine după ce președintele rus, Vladimir Putin a anunțat anexarea ilegală a teritoriilor ocupate din Ucraina.

„Știm că este posibil. Am văzut că Finlanda și Suedia au început să se alăture Alianței în acest an fără un Plan de acțiune pentru aderare. Acest lucru este corect. Este corect și pentru Ucraina. Înțelegem că acest lucru necesită consensul tuturor membrilor Alianței. Înțelegem că este necesar să ajungem la un astfel de consens. Și, prin urmare, în timp ce acest lucru se întâmplă, ne propunem să punem în aplicare propunerile noastre privind garanțiile de securitate pentru Ucraina și întreaga Europă. Securitatea nu are alternative. Dar este nevoie de determinare pentru a-l garanta. Facem pasul nostru decisiv prin semnarea cererii Ucrainei de aderare accelerată la NATO”, anunță instituția prezidențială de la Kiev.

Rusia a declarat vineri patru provincii ucrainene (Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie) ca fiind parte a teritoriului său, a anunţat într-un discurs preşedintele rus Vladimir Putin, care a cerut Ucrainei ''să înceteze imediat ostilităţile'' şi să revină la masa tratativelor, relatează agenţiile internaţionale de presă.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter