Actualitate

VIDEO. Expert: Autoritățile de la Chișinău nu au o strategie clară față de regiunea transnistreană care este un teritoriu dificil

post-img
Invitații emisiunii Punctul pe AZi
Sursa foto: captură de ecran

Autoritățile constituționale de la Chișinău nu au o strategie clară față de regiunea transnistreană care este un teritoriu dificil, iar interesele socio-economice are oamenilor simpli ce trăiesc pe maul stâng al râului Nistru sunt mai presus decât alte interese ce vizează inclusiv integrarea. La această concluzie au ajuns invitații emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova.

„Chișinăul trebuie să se securizeze energetic, să-și scadă dependența de Federația Rusă la capitolul gaze naturale. Vedem că aici se merge într-o anumită direcție și aici se vede și importanța strategică a gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău care partide pro ruse, după construcția acestuia spuneau că defapt va fi o bucată de metal ruginit uzat. Pentru noi cea mai mare problemă este energia electrică și am văzut-o în săptămânile recente. Este evident că vom avea o nouă arhitectură în regiune, iar Chișinăul trebuie să aibă poziția sa privind problematica transnistreană. Este un teritoriu dificil”, a declarat Ion Tabârță, noul director Executiv CID NATO în Republica Moldova.

În context, Victor Juc, expert în ştiinţe politice susține că interesele oamenilor ce trăiesc în regiunea transnistreană sunt mai importante decât integrarea teritoriului sub conducerea autorităților constituționale de la Chișinău.

„Aici cred că sunt două aspecte, oamenii au nevoie să se încălzească, au nevoie de gazele naturale, de energie electrică și mai puțin ar înțelege de ce R. Moldova nu le facilitează acest lucru. Eu consider că Guvernul a acționat corect pentru că interesele socio-economice sunt mai presus decât alte interese ce vizează inclusiv integrarea. Al doilea aspect ține anume de relațiile cu autoritățile secesioniste. (...) Interesele oamenilor simpli sunt mai presus decât soluționarea problemei mai ales că nu este un plan”, a spus în platoul TVR Moldova, Victor Juc, expert în ştiinţe politice.

Mihai Isac, expert în relaţii internaţionale din România a precizat că este necesar elaborarea unei strategii privind problema transnistreană astfel încât cetățenii de pe celălalt mal al Nistrului să nu fie folosiți de unele partide de la Chișinău în scopuri politice.

„Chișinăul nu are o strategie clară față de regiunea transnistreană. Această strategie de securitate care urmează să fie publicată la începutul anului viitor bănuiesc că va avea anumite capitole de dedicate special problemei transnistrene. Este clar că regiunea transnistreană nu va putea fi integrată în R. Moldova după modelul din Caucaz. (...) Iar integrarea în spațiul constituțional moldovenesc a regiunii transnistrene, a spațiului electoral și al populației din regiunea transnistreană trebuie făcută cu grijă pentru a nu permite acapararea acestei forțe electorale de către partide care ar putea avea planuri anti guvernamentale. Este o problemă foarte spinoasă pentru R. Moldova”, a punctat Mihai Isac.

Ediția din 7 decembrie a emisiuni „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova poate fi urmărită mai jos.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter