Extern

SUA și UE, aproape de un acord privind un ajutor de 50 de miliarde de dolari pentru Ucraina prin utilizarea activelor rusești

post-img
UE si SUA

Statele Unite au transmis Uniunii Europene că vor contribui cu 20 de miliarde de dolari la un pachet masiv de ajutor pentru Ucraina, condus de Grupul celor Șapte (G7-), dacă blocul își modifică regimul de sancțiuni împotriva Rusiei, conform planului, pentru a-l face mai previzibil, scrie Bloomberg.

ZFR

Chiar dacă UE nu își modifică sancțiunile – ceea ce ar prelungi perioada de timp până când măsurile vor fi revizuite de statele membre – SUA ar contribui în continuare la pachetul planificat de 50 de miliarde de dolari, dar cu o sumă mai mică, potrivit unor persoane familiare cu discuțiile din UE, transmite G4Media.

În iunie, G-7 a convenit în principiu să acorde Ucrainei împrumutul nerambursabil, care ar urma să fie achitat din profiturile generate de activele înghețate ale băncii centrale ruse, în valoare de aproximativ 280 de miliarde de dolari, dintre care majoritatea sunt deținute în Europa.

Un oficial american a declarat că Washingtonul intenționează să participe pe deplin la angajamentul de 50 de miliarde de dolari față de Ucraina și că amploarea contribuției sale va depinde de asigurările pe care UE le poate da că activele rusești vor rămâne imobilizate.

SUA și UE conveniseră inițial să contribuie cu sume similare, de aproximativ 20 de miliarde de dolari fiecare, până când Washingtonul a cerut Europei un regim de sancțiuni mai durabil pentru a se asigura că profiturile excepționale rămân disponibile, deoarece acesta necesită o reînnoire în unanimitate la fiecare șase luni.

UE este în curs de adaptare a sancțiunilor sale privind activele imobilizate, astfel încât acestea să fie reînnoite doar la fiecare 36 de luni, conform cererii SUA. Blocul comunitar a propus, de asemenea, să contribuie cu până la 35 de miliarde de euro (39 de miliarde de dolari) din bugetul său colectiv în cazul în care SUA nu se alătură împrumutului.

ZFR

Această ultimă propunere de creștere a contribuției UE a fost respinsă de membrii G-7 ai blocului – Germania, Franța și Italia – în timpul unei reuniuni a trimișilor UE care a avut loc miercuri la Bruxelles, au declarat persoanele care au vorbit sub rezerva anonimatului, mai menționează publicația citată.

Comisia Europeană a subliniat că obiectivul era de a asigura participarea SUA prin modificarea regimului de sancțiuni, astfel încât planul să rămână o inițiativă a G-7, potrivit persoanelor. Comisia a îndemnat statele membre să finalizeze reforma sancțiunilor, care necesită unanimitate.

Ungaria, care a întârziat sau blocat adesea eforturile UE de a sprijini Ucraina, a propus amânarea oricărei decizii privind imobilizarea activelor rusești până după alegerile din SUA din 5 noiembrie.

Comisia a declarat statelor membre că SUA s-ar putea alătura inițiativei chiar și după alegeri, dar a adăugat că blocul ar trebui să finalizeze activitatea legislativă, care necesită, de asemenea, aprobarea Parlamentului European, până la sfârșitul lunii octombrie, au declarat oamenii.

Țările G-7 sunt așteptate să își finalizeze angajamentele în cadrul unei reuniuni ministeriale la 25 octombrie, potrivit unei persoane. Liderii UE sunt programați să se întâlnească la 17-18 octombrie, când se va discuta probabil despre sprijinul acordat Ucrainei.

Atunci când noul mecanism va fi pus în aplicare, UE va înceta procesul actual de utilizare a veniturilor provenite din activele rusești înghețate pentru a finanța ajutorul militar acordat Ucrainei.

Noul împrumut, care se preconizează că va fi plătit în diferite tranșe începând cu începutul anului 2025, se va adăuga altor pachete de ajutor, inclusiv un plan financiar al UE în valoare de 50 de miliarde de euro alcătuit din granturi și împrumuturi pentru perioada 2024-2027.


 

author-img_1

Cristian Sava

Reporter