Europa azi

Comisia Europeană propune un Plan de Acțiune al UE privind gestionarea provocărilor migratorii dinspre Balcanii de Vest

post-img
migranți
Sursa foto: © European Union

Înaintea reuniunii la nivel înalt UE-Balcanii de Vest din 6 decembrie și a Consiliului Justiție și Afaceri Interne din 8 decembrie, Comisia Europeană prezintă un plan de acțiune al UE privind Balcanii de Vest. Acest plan de acțiune este urmarea Consiliului extraordinar Justiție și Afaceri Interne (Afaceri Interne) din 25 noiembrie, în cadrul căruia miniștrii s-au angajat să pună în aplicare Planul de acțiune al UE privind Mediterana Centrală, propus de Comisie la 21 noiembrie.

Planul de acțiune privind Balcanii de Vest identifică 20 de măsuri operaționale structurate pe 5 piloni: (1) consolidarea gestionării frontierelor de-a lungul rutelor; (2) accelerarea procedurilor de azil și sprijinirea capacității de primire; (3) combaterea contrabandei cu migranți; (4) consolidarea cooperării în materie de readmisie și a returnărilor, precum și (5) realizarea alinierii politicii în materie de vize.

Măsurile se concentrează pe sprijinul acordat partenerilor din Balcanii de Vest sau pe acțiunile întreprinse de aceștia, precum și pe acțiunile din UE. Obiectivul este de a consolida cooperarea în materie de migrație și de gestionare a frontierelor cu partenerii din Balcanii de Vest, având în vedere statutul lor unic în perspectiva aderării la UE și eforturile lor continue de aliniere la normele UE.

Planul de acțiune stabilește o serie de măsuri pentru a consolida sprijinul UE pentru statele membre care se confruntă cu o presiune migratorie crescută de-a lungul rutelor din Balcanii de Vest.

Mișcările neregulamentare de-a lungul rutelor din Balcanii de Vest au crescut semnificativ în acest an din cauza mai multor factori, printre care se numără presiunile economice și incertitudinea rezultată din conflictele actuale. Nealinierea regimului de scutire de vize cu politica UE în materie de vize contribuie, de asemenea, la creșterea numărului de persoane care sosesc direct pe calea aerului în țările din Balcanii de Vest și se deplasează mai departe către UE. Cooperarea strânsă cu partenerii noștri din Balcanii de Vest este esențială pentru a aborda aceste provocări comune în materie de migrație”, transmite Comisia Europeană.

Evoluțiile recente subliniază și mai mult necesitatea de a găsi soluții europene durabile și structurale la provocările noastre comune, pe baza abordării cuprinzătoare prevăzute în Noul pact privind migrația și azilul propus în 2020. Rămâne esențial să se asigure adoptarea acestor reforme înainte de sfârșitul acestei legislaturi.

UE și statele membre vor trebui să colaboreze pentru a atinge obiectivele stabilite în acest plan de acțiune și pentru a asigura punerea în aplicare eficientă a acestuia. Raportarea și monitorizarea prin intermediul mecanismelor existente ale Comisiei și ale Consiliului sunt esențiale în acest scop. Acest plan de acțiune completează activitățile în curs de desfășurare care vizează alte rute migratorii cheie către Europa și poate servi drept model pentru elaborarea unor planuri similare care să abordeze specificitățile altor rute migratorii.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter