Extern

Ministrul ucrainean al Culturii cere boicotarea lui Ceaikovski până când „Rusia va înceta invazia sângeroasă”

post-img
Ministrul ucrainean al Culturii cere boicotarea lui Ceaikovski
Sursa foto: TVR.ro

Rusia nu atacă Ucraina doar fizic, ci încearcă să-i distrugă cultura și memoria, scrie într-un editorial din The Guardian Oleksandr Tkachenko, ministrul ucrainean al Culturii, scrie TVR.ro

„Rusia nu atacă Ucraina doar fizic, ci încearcă să ne distrugă cultura și memoria.  În teritoriile ocupate, bibliotecile ucrainene au fost lichidate, cuvântul «Ucraina» a fost șters, iar muzeele ucrainene au fost distruse. Ministerul nostru, al culturii și politicii de informare, a înregistrat peste 800 de cazuri de distrugere: monumente și opere de artă, muzee, clădiri istorice valoroase”, notează oficialul ucrainean.

Acest război este o „bătălie civilizațională pentru cultură și istorie”, subliniază în editorial Tkachenko.

Putin insistă că Ucraina și Rusia sunt „o singură națiune”, în timp ce încearcă în mod deliberat „să distrugă tot ce are legătură cu Ucraina”, mai scrie ministrul ucrainean.

„În ciuda încercărilor sale, acest război a deschis o fereastră de oportunitate pentru ucraineni de a fi văzuți și auziți. Prin durere și tragedie, redescoperim cultura ucraineană. Publicul larg știe că faimosul imn de Crăciun «Carol of the Bells» este de origine ucraineană: este vorba de melodia populară ucraineană «Ședrik», din care strălucitul compozitor ucrainean Mîkola Leontovîci a creat o capodoperă mondială (…) Astăzi, melodiile și vocile ucrainene răsună cu putere pe cele mai prestigioase scene din lume - fie că este vorba de Royal Opera House din Londra, Metropolitan Opera din New York sau La Scala din Milano. Cântăreții de operă ucraineni sunt printre cei mai buni din lume. La începutul acestui an, Liudmila Monastîrska a înlocuit-o în rolul principal din Turandot pe soprana rusă Anna Netrebko, care s-a retras de la Met Opera după ce a refuzat să îl denunțe pe Putin”, argumentează Oleksandr Tkachenko.

Ministrul ucrainean al Culturii spune că „boicotarea culturii ruse este un pas important”, cerând nu anularea compozitorului rus Piotr Ilici Ceaikovski, „ci mai degrabă întreruperea spectacolelor cu operele sale până când Rusia va înceta invazia sângeroasă.”

„Reprezentanții culturii ucrainene de astăzi consideră că misiunea lor este să depășească violența și distrugerile provocate de Rusia. Respingerea reprezentanților culturii ruse care susțin regimul totalitar al acesteia și împiedicarea concertelor artiștilor ruși care susțin în mod deschis războiul de agresiune al acesteia sunt pași conștienți pe care trebuie să-i facă o societate democratică matură. Împreună cu sancțiunile politice și economice, acestea vor fi necesare dacă vrem să învingem proiectul totalitar al Rusiei”, conchide oficialul de la Kiev.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter