Actualitate

Antrenamente la Moscova pentru acțiuni de destabilizare. Cernăuțeanu: Nu vom admite cazuri şi situaţii care vor escalada tot ce ţine de ordinea şi securitatea în ţară

Antrenamente la Moscova pentru acțiuni de destabilizare. Cernăuțeanu: Nu vom admite cazuri şi situaţii care vor escalada tot ce ţine de ordinea şi securitatea în ţară

Percheziţii de amploare într-un dosar penal pentru planificarea și organizarea unor acţiuni de destabilizare în Republica Moldova. Au fost reţinute două persoane care aveau misiunea de a vandaliza instituţiile statului şi care au recunoscut la anchetă că au legătură cu gruparea fugarului condamnat Ilan Şor. Poliţia transmite că aceste persoane au fost instruite la Moscova pentru a comite astfel de ilegalităţi şi urmau să primească sume mari de bani pentru asta.

ZFR

Poliţia transmite că un grup de persoane a vandalizat noaptea trecută clădirea Guvernului Republicii Moldova şi a Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale. E vorba de un tânăr de 21 de ani, prins în Grădina Publică "Ștefan cel Mare și Sfânt", și unul de 20 de ani, reținut în apropierea Parlamentului. La audieri, cei doi au declarat că fac parte dintr-un grup de 20 de tineri, recrutați pentru a vandaliza instituțiile statului din Republica Moldova, cu scop de destabilizare. Şi doar pentru ce au făcut la clădirea Guvernului au primit 5.000 de Euro. Unul dintre aceștia a mai declarat că era responsabil de găsirea altor tineri pe care să îi trimită la instruire, la Moscova, primind lunar fiecare câte 500 de Euro.

Potrivit Poliţiei Naţionale, cei 20 au plecat la Moscova prin intermediul unei cursei aeriene cu escală la Istanbul, unde au fost întâmpinaţi de un cetățean al Federației Ruse și cazați într-un hotel. A doua zi au fost duşi într-un un poligon din afara Moscovei şi instruiți cum să organizeze proteste la Chișinău. Tot acolo au primit bani și telefoane. Ulterior au revenit în Republica Moldova unde au procurat vopsea, mănuși și pungi, iar după executarea acțiunilor de vandalism, fimul cu acțiunile lor urma să fie plasat pe Telegram, ca dovadă a îndeplinirii misiunii încredințate. Până în prezent, oamenii legii au reuşit să identifice 13 dintre cele 20 de persoane care au mers la exerciții în Moscova. Una dintre ele a recunoscut că are legătură cu gruparea condamnatului fugar Ilan Şor.

"Cine v-a propus să aruncaţi cu vopsea pe clădirile guvernamentale? -Cei doi bărbaţi cu care am făcut cunoştinţă în Federaţia Rusă. - Cine sunt ei? Ale cui interese reprezintă? - Cel mai probabil, reprezintă interesele lui Ilan Şor."

În urma descinderilor la domiciliile a patru persoane au fost ridicate mai multe cutii de vopsea, mănuși, cartele, carduri şi acte de identitate care confirmă deplasările acestora în Federația Rusă.

VIOREL CERNĂUŢEANU, şeful Poliţiei Naţionale: Orice acţiune care se intenţionează şi este cu rea intenţie ne sunt cunoscute organelor de drept şi instituţiilor de forţă. La moemntul potrivit cu siguranţă vom acţiona şi nu vom admite cazuri şi situaţii care vor escalada tot ce ţine de ordinea şi securitatea în ţară.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter