Covid-19

Coronavirus: Aproximativ 13.000 de decese asociate COVID-19, înregistrate în spitalele din China într-o săptămână

post-img
China

China a raportat sâmbătă aproape 13.000 de decese asociate COVID-19, înregistrate în spitale între 13 şi 19 ianuarie, un înalt oficial din domeniul sanitar afirmând că marea majoritate a populaţiei a fost deja infectată, transmite Agerpres.

Centrul chinez pentru controlul şi prevenirea bolilor (CDC) a precizat într-un comunicat că, în această perioadă, 681 de pacienţi au murit în spitale ca urmare a insuficienţei respiratorii cauzate de COVID-19, iar 11.977 au decedat din cauza altor boli asociate coronavirusului.

Aceste cifre nu includ persoanele care au murit acasă după ce au s-au infectat cu coronavirus.

La jumătatea lunii ianuarie, la mai bine de o lună de la ridicarea restricţiilor sanitare, China a raportat oficial aproximativ 60.000 de decese asociate COVID-19, înregistrate în unităţile medicale din ţară între 8 decembrie 2022 şi 12 ianuarie 2023, un bilanţ considerat subevaluat, notează AFP.

Potrivit companiei britanice specializate Airfinity, numărul zilnic al deceselor cauzate de COVID-19 în China ar putea creşte la aproximativ 36.000 în perioada sărbătorii Anului Nou Chinezesc. Airfinity estimează, de asemenea, că peste 600.000 de persoane au murit din cauza acestei boli de la momentul la care China a renunţat la restricţiile sanitare, în decembrie.

Zeci de milioane de persoane au călătorit în ultimele zile în toată ţara pentru a-şi vizita familiile cu prilejul Anului Nou Chinezesc, marcat duminică, stârnind temeri cu privire la riscul unei noi explozii a numărului de contaminări.

Autorităţile chineze din domeniul transporturilor au estimat că peste două miliarde de călătorii vor fi efectuate în cursul acestei luni, până în februarie.

Preşedintele Xi Jinping şi-a exprimat miercuri îngrijorarea cu privire la răspândirea virusului în regiunile rurale, multe dintre aceste zone confruntându-se cu o penurie de medicamente şi alte resurse medicale.

Însă, deşi această deplasare masivă a populaţiei poate favoriza transmiterea virusului, "actualul val epidemic a infectat deja aproximativ 80% din populaţia ţării", a declarat sâmbătă Wu Zunyou, epidemiolog şef la CDC China, într-un mesaj postat pe reţeaua de socializare Weibo. Potrivit acestuia, "pe termen scurt, spre exemplu, în următoarele două-trei luni, posibilitatea (...) unui al doilea val epidemic în ţară este foarte mică".

China a depăşit vârful cazurilor de COVID-19 în clinici şi în unităţile de primiri urgenţe, a declarat joi un oficial al Comisiei Naţionale de Sănătate.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter