Actualitate

Sectorul feroviar Chișinău-Ungheni va fi modernizat cu suportul Franței

post-img
calea ferată

Segmentul de cale ferată Chișinău-Ungheni, cu o lungime de 107 km, va fi modernizat cu sprijinul Guvernului francez. În acest sens, Executivul de la Chișinău a aprobat inițierea negocierilor asupra proiectului Protocolului financiar dintre cele două state.

Documentul prevede acordarea unui împrumut de 75,7 milioane de euro din partea Guvernului francez, care va completa pachetul de 33 de milioane de euro împrumut și 30 de milioane de euro grant, oferite de Comisia Europeană, BERD și BEI, în cadrul inițiativei europene „Solidarity Lanes”.  

Lucrările de reabilitare a sectorului Chișinău-Ungheni, care este parte a tronsonului Vălcineț-Bălți-Ungheni-Chișinău-Căinari, cu lungimea totală de 446 km, prevăd repararea infrastructurii, procurarea mașinilor necesare pentru mentenanța rețelei feroviare, precum și schimbarea sistemului de semnalizare. 

Urmare a îmbunătățirii infrastructurii feroviare, va fi sporită siguranța feroviară, va crește viteza de circulație și va fi redusă durata curselor de transport al pasagerilor și mărfurilor. În același timp, asigurarea acestor cerințe va contribui la îmbunătățirea transportului național și internațional de pasageri, creșterea cotei de piață a serviciilor feroviare de transport de mare tonaj, reducerea gradului de uzură a drumurilor și reducerea emisiilor de carbon.

„Infrastructura feroviară a Republicii Moldova cuprinde 1087 km de linii principale și 668 km de linii auxiliare, iar implementarea suportului francez și al celui din partea „Solidarity Lanes” va asigura reziliența căilor ferate naționale. În acest sens, modernizarea segmentului Chișinău-Ungheni este un proiect de importanță strategică pentru dezvoltarea economică durabilă și interconectarea țării la Rețeaua Trans-Europeană de Transport feroviar, dar și pentru fortificarea legăturilor de cooperare moldo-franceze”, susține ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Lilia Dabija.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter