Actualitate

Două dintre cele șase posturi de televiziune cu licența suspendată din Republica Moldova îşi continuă nestingherit activitatea

Două dintre cele șase posturi de televiziune cu licența suspendată din Republica Moldova îşi continuă nestingherit activitatea

Două dintre cele șase posturi de televiziune cu licența suspendată din Republica Moldova îşi continuă nestingherit activitatea. Acestea au mutat conţinutul editorial pe alte canale. NTV Moldova retransmite pe Exclusiv TV iar RTR Moldova a migrat pe Cinema1. Autorităţile ştiu ce se întâmplă şi susțin că monitorizează posturile tv implicate, iar dacă vor încălca legea, se vor alege și ele cu licenţa suspendată.

Buletinul de ştiri de la NTV Moldova este acum difuzat pe canalul Exclusiv TV. Sunt aceiași prezentatori, în același studio,  doar că sub altă denumire şi logo. Aceeaşi situaţie şi în cazul postului de televiune Cinema 1 care retransmite ştirile dar şi emisiune anterior produse şi difuzate la RTR Moldova. Astăzi, Consiliul Audiovizualului a aprobat solicitarea canalului Cinema 1 de a deveni, din unul tematic, unul generalist.

LILIANA VIŢU preşedintele Consiliului Audiovizualului. „Pe RTR şi Cinema, CA a dispus un control şi acum suntem în proces de examinare a concepțiunilor, structurilor pe grilă şi nu pot da detalii pentru că asta ar însemna că m-am antepronunțat public înainte de examinarea controlului. Dintr-o primă observație este că nu s-a trecut cu logoul şi atunci deja urmează să vedem, să examinăm rezultate la o ședință, probabil la începutul lunii deja.  Pe NTV ar urma să discutăm cu membrii şi vedem dacă este cazul să ne sesizăm, dar posturile au o flexibilitate pe partea editorială pe felul in care îşi construiesc grila, atât timp cât grila este construită în cadrul concepției şi a structurii aprobată de CA”.

Situaţia este cunoscută şi de premierul Natalia Gavriliţa, președintele Comisiei pentru Situații Excepţionale, instituție care a luat decizia de închidere temporară a şase posturi tv.

NATALIA GAVRILIŢA prim-ministrul Republicii Moldova. „Da, cunoaștem despre aceste acțiuni, despre propagarea unor anumite canale pe internet, pe reţelele de socializare. Vom continua să facem tot ce ne stă în puteri. Urmărirea acestor evoluții de organele statului, CA, în acest caz şi acționarea atunci când vedem că sunt comise încălcări”.

Unii experţii media susţin că cei din Consiliul Audiovizualului trebuie acum să monitorizeze foarte atent conţinutul editorial difuzat la Exclusiv TV şi RTR Moldova.

PETRU MACOVEI expert media, director executiv API. „În opinia mea încă o dovadă a faptul că legislația noastre în domeniul audiovizualului care anumite breşe, breşe de care s-au folosit proprietarii acestor posturi pentru a-şi migra conținutul pe alte posturi pe care le deţin legal. Suntem martori a unei campanii foarte agresive a posturilor de televiziune care aparțin lui Şor în reţelele sociale, ceea ce înseamnă că această politică editorială în încercarea de a destabiliza situația în Republica Moldova prin intermediul acestor televiziuni va continua, ceea ce însemna că statul Republica Moldova în continuare are o problemă de asigurare a securității informaționale”.

Reamintim că pe 16 decembrie 2022, Comisia pentru Situatii Exceptionale a decis suspendarea licenţelor de emisie ale canalelor Primul în Moldova, RTR Moldova, Accent TV, NTV Moldova, TV6 și Orhei TV, pentru lipsa unei informări corecte în reflectarea evenimentelor naționale, dar și a războiului din Ucraina. În cadrul şedinţei de astăzi a Consiliului Audiovizualului, postul Exclusiv TV a fost amendat cu 27 de mii de lei pentru că nu a respectat cotele impuse privind difuzarea de produs media autohton. 

În 2022, Consiliul Audiovizualului a dat amenzi în valoare totală de 600 de mii de lei pentru televiziunile care nu au respectat această normă.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter