Actualitate

Gavrilița, la conferința programului LEADER: Dezvoltarea regională este o prioritate

post-img
Natalia Gavrilița
Sursa foto: Facebook

Peste 400 de beneficiari ai programelor LEADER: antreprenori, fermieri, agricultori și autorități publice locale și-au dat întâlnire, astăzi, în cadrul unei conferințe de prezentare. Evenimentul, organizat de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, Solidarity Fund PL și rețeaua națională LEADER, a fost însoțit și de un târg în aer liber.

În deschiderea reuniunii, prim-ministra Natalia Gavrilița a subliniat faptul că dezvoltarea regională este o prioritate a Guvernului și a vorbit despre acțiunile întreprinse de autorități pentru a impulsiona antreprenorii din mediul rural să-și inițieze afaceri în comunitățile lor.

„Guvernul a adoptat, în ultimul an, o serie de măsuri care vin să rezolve direct nevoile comunităților locale. Și voi face trimitere la doar două dintre ele: alocarea integrală a sumelor din taxa pentru folosirea drumurilor către primării – care a permis repararea mai multor drumuri locale unde nu s-a intervenit decenii în șir, dar și la instituirea Fondului Național pentru Dezvoltare Regională și Locală - care, mai nou, a finanțat proiecte în sumă de peste 2 miliarde de lei în cadrul programului Satul European. Satele trebuie să se dezvolte în același ritm cu orașele, să devină reziliente, conectate și prospere”, a declarat șefa Executivului.

Natalia Gavrilița a apreciat sinergia existentă între acțiunile Guvernului și programele LEADER. Până în prezent, inițiativa a reușit să creeze 48 de Grupuri de Acțiune Locală, cu implicarea a 745 de localități din întreaga țară.

„Sunt mândră că Republica Moldova este prima țară din afara Uniunii Europene care implementează acest program din surse bugetare proprii. În anul curent, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a aprobat finanțarea a 37 de Grupuri de Acțiune Locală, fiind alocate 17,4 mln lei. Din acești bani vor fi înființate și dezvoltate întreprinderi și vor fi create noi locuri de muncă; vor fi achiziționate echipamente și utilaje moderne; vor fi renovate spații și clădiri de importanță economică, socială, istorică și culturală; vor fi modernizate servicii publice local; va fi menținut și dezvoltat patrimoniul cultural și natural local; va fi dezvoltat turismul rural”, a menționat prim-ministra.

LEADER este o inițiativă a Uniunii Europene, o metodă și un instrument lansat în 1991, care are menirea de a aborda problemele cu care se confruntă zonele rurale și de a stimula creșterea economică locală. În Republica Moldova, abordarea LEADER a fost lansată în anul 2017 și este un exemplu de cooperare și dialog continuu dintre instituțiile publice, partenerii de dezvoltare și localnici.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter