Social

Focar de pestă porcină africană la o fermă situată într-o localitate din nordul Republicii Moldova

video

Focar de pestă porcină africană la o fermă situată într-o localitate din nordul Republicii Moldova. Autorităţile sanitar-veterinare au instituit carantina, pentru a preveni răspândirea virsului, iar o anchetă epidemiologoică va arăta de unde provine boala.

ZFR

Cele peste 50 de animale crescute la ferma de porci din localitatea Vasilcău, raionul Soroca, urmează să fie sacrificate.

IURIE ZGARDAN inspector, ANSA Soroca: „Se întreprind toate măsurile, s-a instalat carantină. Acum se întreprind măsurile de nimicire a porcinelor. Ne străduim să cuplăm la timp focarul şi să nu admitem răspândirea lui în teritoriu.”

Localnicii sunt îngrijoraţi pentru că fiecare al treilea gospodar creşte porci. În încercarea de a afla de unde provine virusul, ANSA oferă o recompensă de 50 de Euro cui găseşte şi indică autorităţilor locul unde se află cadavre de mistreţi care par să fi avut această boală.    

„Ne îngrijorează pentru că am muncit un an, avem şi noi animale iar acum o să vină timpul pentru să le dau de râpă, mă doare pentru că am muncit cinstit, cu proriile mele forţe.”

„Este multă lume în sat care creşte porci, viaţa la sat aşa este, ne îngrijorăm.”

ZFR

„Personal, nu ţin porci dar lumea e îngrijorată de pesta porcină. Să aibă grijă de gospodăriile lor să nu să se teamă.”

Potrivit autorităţilor sanitare, carantina din localitatea Vasilcău va dura o lună. Tot astăzi, un alt focar de pestă porcină a fost depistat la o fermă din satul Gîrboba, raionul Ocniţa.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter