Social

Un nou hub pentru femei, lansat la Bălți

post-img
eveniment

A fost lansat un nou hub pentru femei „Women Hub Bălți”, conceput și implementat în cadrul „Empowering Women Hubs Network”. Urmând exemplele de succes ale Women HUB, deschise la Chișinău și Comrat, a fost planificată aplicarea aceluiași model în regiunea Bălți, alături de Centrul de Excelență TIC Tekwill Bălți, în sediul Centrului pentru Transfer Tehnologic și Inovare „Nortek” creat de USARB, ADR, primăria municipiului Bălți și alții.

Women Hub Bălți va servi drept spațiu de inspirație pentru femeile liber profesioniste și pentru startup-uri din regiunea de nord și va desfășura programe menite să asigure incluziunea femeilor prin aspirarea către cel mai dinamic sector - TIC. Hub-ul va include în următoarele 8 luni programe de formare pentru femei și inițiative de susținere a copiilor, acestea fiind parte integrantă din activitățile desfășurate în parteneriat strategic cu UN Women.

Katarina Fried, Ambasadoarea Suediei: „Crearea Women Hub vine ca răspuns la interesul sporit al fetelor și femeilor din regiune de a participa la programe de formare și evenimente comunitare. Într-un moment în care piața muncii are nevoie de profesioniști în domeniul IT din ce în ce mai pregătiți, acest Hub devine o investiție pe termen lung atât pentru asigurarea cu resurse umane calificate, cât și pentru asigurarea egalității de gen, o dezvoltare regională mai egală. Suedia va continua să sprijine femeile din industria TIC din Moldova pentru a alege, crește și a dezvolta o carieră în tehnologie. Avem mari așteptări de la Women Hub, aici în Bălți, să devină o platformă de suport prin programele sale educaționale și de mentorat”.

Dominika Stojanoska, reprezentanta de țară UN Women R. Moldova a menționat: „Recalificarea femeilor în domeniul TIC este un pas crucial spre egalitatea de gen în piața muncii și în societatea noastră. Ne angajăm să susținem și să promovăm astfel de inițiative și să asigurăm un mediu propice pentru femeile care doresc să se implice în acest sector în continuă dezvoltare. Împreună cu partenerii noștri, ne bucurăm  să fim parte din această mișcare și să sprijinim lansarea Women Hub Bălți, un spațiu dedicat femeilor din regiunea de nord, care va oferi oportunități de formare și dezvoltare profesională în TIC." 

ATIC a început implementarea programelor pentru femei în Bălți din 2021 și a remarcat un interes deosebit din partea femeilor de diferite vârste pentru participarea la programele de instruire și la evenimentele comunitare, dar și un interes sporit al companiilor IT de a atrage oameni instruiți pentru dezvoltarea unor noi proiecte.

Ana Chirița, ATIC: „Women Hub a devenit realitate de azi și la Bălți. Menit sa inspire, instruiască și să ofere oportunități de angajare sau de lucru online sau fizic, inițiativa este creată cu ajutorul partenerilor de dezvoltare: UN Women, Suedia, USAID si SlovakAid, precum și a partenerilor privați. Credem în necesitatea susținerii fetelor și femeilor sa devină mai încrezătoare atunci când aleg sau se gândesc să aleagă o carieră în domeniul IT.”

Până în prezent, au fost implementate 4 ediții ale programului “Women in Online Work”, 1 hackathon, conferința Tech Women și 5 meetup-uri. Peste 300 de femei de toate vârstele au beneficiat de programe, încurajând la rândul lor și alte femei să învețe despre tehnologii și să exploreze noi domenii digitale.

La evenimentul de lansare a Women Hub Bălți au participat reprezentanți și reprezentante ai Ambasadei Suediei, UN Women, Universității de Stat din Bălți, ATIC și Tekwill, IHUB, Agenției de Dezvoltare Regională Nord, Tech Women Moldova, Asociației pentru Dezvoltarea Comunicațiilor Electronice și Tehnologiilor Inovaționale (ACETI), Asociaţiei Patronală din Industria Prelucrătoare (APIP), reprezentanți/-te ai/ale ONG-urilor locale care oferă susținere și servicii fetelor, femeilor, refugiaților, precum și altor categorii de persoane.

Natalia Gașițoi, USARB: „Crearea spațiilor dedicate fetelor și femeilor în cadrul campusului universitar, precum și organizarea diverselor programe vor spori interesul și curajul fetelor și femeilor pentru discipline STEM și împlinirea visurilor lor pentru un viitor mai prosper. Suntem convinși în cadrul programelor organizate la Women Hub, participantele vor aspira la studiile în domeniul tehnologiilor în instituțiile de învățămînt din Bălți, vor contribui la dezvoltarea sectorului IT în regiunea de nord”.

În cadrul evenimentului au fost prezentate mai multe activități și programe, urmate de un workshop destinat femeilor care doresc să-și înceapă cariera în domeniul IT.

Noul Hub își va desfășura activitățile în incinta Tekwill Bălți (Centrul „Nortek”, str. Pușkin 38).

Hub-ul este lansat pentru continuarea diverselor inițiative, precum și pentru realizarea proiectului “Crearea oportunităților de reziliență economică a femeilor din comunitățile locale și a femeilor refugiate din Ucraina”,  implementat cu sprijinul UN Women și finanțat de Guvernul Japoniei și Guvernul SUA. Pe parcursul anului, în cadrul proiectului vor fi implementate un șir de activități ce au drept scop să ofere suportul necesar pentru integrare femeilor și copiilor refugiați.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter