Actualitate

Bogdan Aurescu: „Diplomația română va continua să susțină obiectivele ambiţioase de reformă şi de avansare ireversibilă a parcursului european al Republicii Moldova”

post-img
Bogdan Aurescu

La la reuniunea anuală a ambasadorilor Republicii Moldova, ministrul de Externe al României, Bogdan Aurescu, a dat asigurări cu privire la continuarea sprijinului "consecvent", "de încredere" şi "solid" al diplomaţiei române pentru susţinerea obiectivelor ambiţioase de reformă şi de avansare ireversibilă a parcursului european al Republicii Moldova.

Potrivit unui comunicat al MAE transmis AGERPRES, la reuniunea  desfăşurată joi şi vineri, ministrul Aurescu a evidenţiat ajutorul  oferit de România pentru reformele necesare în vederea aderării  Republicii Moldova la Uniunea Europeană şi a depăşirii provocărilor  generate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

El a felicitat autorităţile şi diplomaţii moldoveni pentru demersurile  vizând obiectivele de integrare europeană şi pentru reuşita istorică de a  obţine statutul de stat candidat pentru aderarea la UE, precum şi  pentru eforturile de consolidare a rezilienţei, de gestionare a  provocărilor şi dificultăţilor curente şi de reformă de ansamblu a  statului.

România sprijină în totalitate aceste acţiuni, în special integrarea în  familia europeană, care reprezintă un obiectiv strategic de politică  externă şi pentru Bucureşti, a subliniat Aurescu. El a punctat sprijinul  consecvent şi îndelungat al ţării noastre, atât la nivel european, cât  şi în interacţiunile bilaterale, pentru integrarea în UE a Republicii  Moldova, asigurând că România va fi în continuare un partener "foarte  activ" şi dedicat acestui obiectiv comun.

Ministrul de Externe a amintit lansarea, alături de omologii săi german  şi francez, la 5 aprilie, a Platformei de Sprijin pentru Republica  Moldova, care a avut rezultate "foarte bune".

Bogdan Aurescu a salutat, totodată, dinamica excelentă a dialogului şi  cooperării între România şi Republica Moldova, la toate nivelurile, în  ultimul an, când au avut loc consultări la nivel de preşedinte, premier,  precum şi şedinţe comune ale Guvernelor şi Parlamentelor de la  Bucureşti şi Chişinău.

În mesajul adresat diplomaţilor din Republica Moldova, ministrul a  evidenţiat atenţia acordată de România implementării proiectelor  strategice bilaterale, mai ales interconectările din domeniul energiei,  transporturilor şi infrastructurii.

Ministrul Aurescu a menţionat şi sprijinul financiar acordat de România  Chişinăului pentru depăşirea crizelor dificile cu care se confruntă,  precum şi pentru implementarea de proiecte în domenii importante pentru  procesul de reforme.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter