Economic

Veşti proaste pentru bugetele locuitorilor din Chişinău şi Bălţi, în prag de iarnă. Noul sezon de încălzire vine cu scumpiri la energia electrică și termică

Prețul la căldură și energie electrică
Sursa video: TVR MOLDOVA

Noul sezon de încălzire vine cu scumpiri la căldură şi la energia electrică pentru locuitorii municipiilor Chişinău şi Bălţi. Agenţia pentru Reglementare în Energetică a aprobat, astăzi, noile tarife, în urma solicitărilor Termoelectrica şi Cet-Nord. Acestea sunt cu 30% sau chiar cu 45 la sută mai mari faţă de cele actuale. Locuitorii Chişinăului vor mai avea parte de un duş rece, deoarece vor plăti mai mult şi pentru apa caldă.

Din 1 octombrie, locuitorii municipiului Chişinău care au sistem centralizat de încălzire, vor achita 2854 de lei pentru o gigacalorie. Este o creştere cu 30 la sută faţă de tariful vechi sau cu aproape 700 de lei. Termoelectrica scumpeşte şi energia electrică. Un kilowatt oră va costa 4 lei şi 54 de bani faţă de 3 lei şi 35 de bani. AJUSTĂRI TARIFE, S. A. TERMOELECTRICA ENERGIE TERMICĂ TARIF NOU TARIF VECHI 2854 lei/ Gcal (fără TVA) 2169 lei/ Gcal (fără TVA) ENERGIE ELECTRICĂ TARIF NOU TARIF VECHI 4 lei 54 bani/kWh (fără TVA) 3 lei 35 de bani/kWh (fără TVA)

NICOLAE VEREJAN, Direcţia tarife şi analize economice, S.A. Termoelectrica: "Factorii obiectivi care determină necesitatea revizuirii tarifelor şi preţurilor reglementate sunt majorarea preţului mediu de procurare a gazelor naturale cu 51%. Majorarea indicelui preţului de consum mediu anual pentru anul 2022, în conformitate cu indicatorii macroeconomici de la 6,9%, la 21,9%."

Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a aprobat un şi nou tarif la căldura livrată de CET-NORD, care asigură cu agent termic locuitorii municipiului Bălţi. Aceştia vor achita, de luna viitoare, 3 052 de lei pentru o gigacalorie, sau cu 45% mai mult faţă de tariful actual. Şi energia electrică se scumpeşte şi ajunge la 4 lei şi 57 de bani/kWh faţă de 3 lei şi 11 bani/kWh, cât e în prezent.

AJUSTĂRI TARIFE, S.A. CET-NORD ENERGIE TERMICĂ TARIF NOU TARIF VECHI 3 052 lei/Gcal (fără TVA) 2115 lei/Gcal (fără TVA) ENERGIE ELECTRICĂ TARIF NOU TARIF VECHI 4 lei 57 bani/kWh 3 lei 11 bani/kWh

TATIANA MORARU, şef, Secţia economică, S.A. CET-NORD: "La livrarea energiei termice sunt stabilite 50 de milioane de lei, devieri negative şi în jur de 108 milioane de lei devieri pozitive la producerea energiei electrice."

De scumpiri nu scapă nici sudul Republicii Moldova. Consumatorii din Comrat vor plăti mai mult pentru agentul termic şi pentru apa caldă. Tot astăzi, a fost aprobat noul tarif, majorat, la energia termică livrată consumatorilor de "Apă-Canal Chișinău", care va fi de 3 134 lei/Gcal. Oamenii spun că fac faţă cu greu valurilor de scumpiri.

"Ne gândim cum să ieşim din situaţie, nu purtăm pică pe nimeni, nu învinuim pe nimeni. Soluţia mea personală e ajutorul copiilor, am crescut trei copii şi mă vor ajuta."

"Nu vă afectează în niciun fel? un pic da, dar trebuie să răbdăm."

"Era de aşteptat lucrul acesta, peste hotare, preţurile sunt mult mai mari. Noi nu avem economie în ţara asta."

Tarifele la căldură şi energie electrică au mai fost majorate şi la începutul acestui an.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter