Actualitate

SIS a predat Arhivei Naționale o nouă tranșă de dosare desecretizate. 67 dintre acestea vizează activitatea administrativă a NKVD/KGB/MGB din cadrul RSS Moldovenești

post-img
Predare dosare

La 24 mai curent, Serviciul de Informaţii şi Securitate a transmis Agenției Naționale a Arhivelor (ANA) 2104 de dosare desecretizate, în conformitate cu prevederile Acordului bilateral dintre instituții.

Dintre acestea, 2037 sunt dosare judiciare cu privire la persoanele care au fost supuse represiunilor politice în perioada regimului totalitar și care au trecut procedura de reabilitare prin intermediul Procuraturii Generale, ulterior desecretizate de către Comisia departamentală a Serviciului.

Un lot de 67 de dosare vizează activitatea administrativă a NKVD/KGB/MGB din cadrul RSS Moldovenești, anii 1944-1953, precum și ordine și dispoziții interne cu date despre efectivul și activitatea operativă a acestor structuri din acea perioadă (ex. Дело с Директивами НКГБ МССР - 1944; Дело с совершенно секретными приказами МГБ МССР - 1948, Дело с распоряжениями МГБ МССР - 1953 etc.).

 În continuare, Serviciul de Informaţii şi Securitate va întreprinde toate acțiunile necesare pentru reabilitarea persoanelor supuse represaliilor și elucidarea trecutului istoric al țării.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter