Actualitate

Republica Moldova se va afla în stare de urgență și în următoarele 60 de zile

Republica Moldova se va afla în stare de urgență și în următoarele 60 de zile

Decizia a fost luată astăzi de Parlament, la solicitarea premierului Natalia Gavrilița. Livrarea de gaze naturale în sezonul rece și războiul dus de Rusia în Ucraina nu ne permite să ne relaxăm, a declarat prim-ministrul. Starea de urgență va intra în vigoare de mâine, 7 octombrie.

Deputații socialiști au criticat solicitarea Guvernului de a prelungi starea de urgență și spun că ar exista alte instrumente pentru a interveni la necesitate.


PETRU BURDUJA deputat BCS: "Nu era mai oportun ca la anumite etape să veniți cu asumare de răspundere? Majoritatea parlamentară putea susţine. Asta nu încurca nimic ca sa primiți acele decizii urgente."


NATALIA GAVRILIŢA premierul Republicii Moldova: "Ar trebui să vină guvernul cu asumare de 5, 7, 8 ori pe lună?"



SERGIU LITVINENCO ministrul Justiției: "Eu am o propunere, să modificăm constituţia şi să introducem procedura de ordonanțe de urgenta care există în sistemul fracez, român."


Ministrul infrastructurii, Andrei Spînu a fost întrebat de deputații BCS care vor fi acțiunile Guvernului dacă Gazprom va sista total aprovizionarea de gaze.

ANDREI SPÎNU ministrul Infrastructurii: "Pentru luna octombrie, cu siguranță, nu va fi nevoie de anumite intervenții, volumele de gaze de 53.5 milioane, chiar astăzi Termoelectrica va mai achiziționa încă 155 mii de tone de păcură suplimentar. Guvernul e pregătit pentru 3 scenarii, inclusiv cel mai dramatic de sistarea totală a livrărilor de gaz din Federația Rusă de la Gazprom."



De cealaltă parte, deputații PAS au declarat că prelungirea stării de urgență este absolut indispensabilă în contextul războiului dus de Rusia în Ucraina.


LILIAN CARP deputat PAS: "Clar că riscurile sunt foarte mari, când se va lua o decizie de folosire a armei nucleare, va trebui de luat o decizie de minute, nu în ore sau în zile."


Rămași fără argumente, opoziția parlamentară a continuat cu știri false.

DIANA CARAMAN deputat BCS: "De ce în Republica Moldova ar trebuie să fie deschise patru laboratoare. Este un acord secret între guvernul Moldovei şi SUA şi aici se vor testa viruşi periculoşi pentru cetăţeni?"


NATALIA GAVRILIŢA premierul Republicii Moldova: "Prima data în viaţa aud despre laboratoare pe teritoriul R. Moldova."



IGOR GROSU președintele Parlamentului: "Rog Ministerul Justiţiei şi Comisia Securitate sa vină cu amendamente pentru a descuraja în legislativ promovarea deliberată a minciunilor, dacă nu este o condiție psihică ele trebuie sancţionate conform legii. Pentru că e oribil deja. Degradarea nu are limite."


Prelungirea stării de urgență a fost votată. Republica Moldova se află în starea de urgență din 24 februarie, ziua în care a începutul invazia rusă în Ucraina, iar de pe 25 aprilie, starea de urgență a fost prelungită până în prezent.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter