Europa azi

Europa Azi. După Finlanda și Letonia, Estonia este al treilea stat al Uniunii Europene care cere celorlalte ţări ale blocului comunitar să-și închidă frontierele pentru ruși

Europa Azi

După Finlanda și Letonia, Estonia este al treilea stat al Uniunii Europene care cere celorlalte ţări ale blocului comunitar să-și închidă frontierele pentru ruși. Uniunea Europeană oferă un nou ajutor financiar pentru refugiaţii palestinieni. Iar Comisia Europeană și compania farmaceutică Moderna au convenit asupra unui acord pentru a asigura statele membre ale U.E. cu vaccinuri anticovid până la iarnă. Sunt ştiri pe care vă invit să le urmăriţi în rubrica Europa Azi.

ACCESUL RUŞILOR ÎN EUROPA - SUB SEMNUL ÎNTREBĂRII  

După  Finlanda și Letonia, Estonia este al treilea stat al Uniunii Europene  care cere celorlalte ţări ale blocului comunitar să-și închidă  frontierele pentru ruși, aşa cum a solicitat președintele ucrainean,  Volodimir Zelenski. Într-un mesaj publicat pe Twitter, premierul  Estoniei, Kaja Kallas, îndeamnă statele membre să nu mai elibereze vize  turistice pentru cetăţenii ruşi şi subliniază că vizitarea Europei este  un privilegiu, şi nu un drept al omului. Ieri, premierul finlandez Sanna  Marin a declarat că "nu este corect ca, în timpul în care Rusia duce un  război de agresiune împotriva Ucrainei ruşii să poată duce o viață  normală călătorind în Europa. Şi ministrul leton de externe, Edgars  Rinkevics, a susţinut anterior ideea de a îngrădi accesul ruşilor pe  teritoriul UE. Uniunea Europeană a închis deja spațiul său aerian pentru  toate aeronavele înmatriculate în Rusia. Solicitarea de a închide şi  căile rutiere pentru ruşi ar urma să fie discutată la viitorul summit al  Consiliului European.

SPRIJIN PENTRU REFUGIAŢII PALESTINIENI

Uniunea  Europeană a adoptat azi un act care prevede oferirea unui ajutor  financiar în valoare de 15 milioane de euro pentru refugiaţii  palestinieni. E vorba de o sumă care se adaugă la cea de 246 de milioane  de euro prevăzută pentru furnizarea serviciilor esențiale refugiaților  palestinieni în perioada anilor 2021-2024. Noul sprijin financiar va fi  acordat pentru a asigura securitatea alimentară a refugiaţilor  palestinieni din Orientul Apropiat. Palestinienii continuă să se  refugieze din Gaza pe fondul escaladării violenţelor dintre statul  israelian şi grupările armate ale organizaţiei teroriste Jihadul  Islamic. Începând de vineri, timp de trei zile, părţile au dus lupte  intense cu lansări de rachete în care au murit câteva zeci de  palestinieni şi au fost răniţi câţiva israelieni. Duminică a fost  încheiat un acord de armistiţiu mediat de Egipt.

PREGĂTIRI PENTRU UN NOU VAL AL PANDEMIEI

Comisia  Europeană și compania farmaceutică Moderna au convenit asupra unui  acord pentru a asigura statele membre ale U.E. cu vaccinuri anticovid  până la iarnă. Potrivit unui comunicat al executivului european, la  cererea anumitor state membre, acordul garantează, livrarea a 15  milioane de doze suplimentare de vaccinuri pentru rapel împotriva  variantei Omicron, furnizate de Moderna, cu condiția obținerii  autorizației de introducere pe piață în termene care să permită  utilizarea acestor doze în campaniile de vaccinare. Comisia Europeană  presupune că până la iarnă, statele membre vor avea nevoie de stocuri  suplimentare de vaccinuri pentru campaniile naționale de imunizare și  pentru a-și îndeplini angajamentele internaționale în materie de  solidaritate.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter