Actualitate

Odată cu venirea iernii, magia sărbătorilor se face tot mai simţită pe străzi, magazine, cafenele şi în casele basarabenilor

Odată cu venirea iernii, magia sărbătorilor se face tot mai simţită pe străzi, magazine, cafenele şi în casele basarabenilor

Odată cu venirea iernii, magia sărbătorilor se face tot mai simţită pe străzi, magazine, cafenele şi în casele basarabenilor. Mulți se grăbesc să-și împodobească Pomii de Crăciun şi să-şi împodobească locuinţele. Şi au de unde alege decoraţiuni. Magazinele specializate abundă în oferte. Cei care vor să simtă mirosul de cetină în case, vor trebui să aibă răbdare până săptămâna viitoare. Atunci, Moldsilva va scoate în vânzare, primii brazi.

Pe soţii Artin i-am întâlnit într-un magazin din Chişinău, în timp ce îşi alegeau pomul de Crăciun.  

NICOLETA ARTIN, soţie: Copii, de pe 1 decembrie aşteaptă sărbătoarea, aşteaptă îmbodobitul bradului şi tocmai de asta am decis să punem unul artificial”

Un brad artificial costă între 500 şi 30 de mii de lei, cu 20 la sută mai mult faţă de anul trecut. Fabricile unde se confecţionează aceşti pomi lucrează contracronometru.

DENIS GĂLEANU, director comercial: „Acum suntem în sezon fierbinte, dormim mai puţin, lucrăm mai mult. Sperăm să acoperim toate cererile clienţilor noştri”.

De luni, şi Moldsilva va scoate în vânzare primii molizi. Cei mai mulţi pomi cresc la Ocolul Silvic din Străşeni.

\NICOLAE BOICO, reporter TVR MOLDOVA: „Cei care vor opta pentru un brad natural de sărbători, și-l vor putea alege si tăia singuri din pepenieră. Aici sunt peste 10 mii de pomi de Craciun de diferite forme și mărimi. Pot fi tăiați însă doar cei cu o înățime de peste un metru și jumătate”.

IGOR TATIAN, şeful Ocolului Silvic Străşeni: „70 de lei de la un metru, la un metru şi 50. Pentru cei care iau angro. Da care deja câte un molid”.

Potrivit Moldsilva, iniţial, vor fi tăiaţi 50 de mii de molizi.

IULIAN MAMAI, director adjunct, Agenţia Moldsilva: „În total, la evidenţe, actualmente în cadrul pepenierelor silvice avem o cantitate de 100 de mii, dar am scoate în vânzare o cantitate de 50 de mii. Dar în fiecare an, procentul de comercializare  este în jur de 30 de procente din ceea ce oferim noi pe piaţă”.

Brazii naturali vor fi mai scumpi cu până la 15 la sută faţă de anul trecut.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter