Sport

Mii de atleți și-au dat întâlnire la Maratonul Internațional Chișinău

Maratonul Internațional Chișinău
Sursa video: TVR MOLDOVA

Mai multe străzi din centrul Chişinăului s-au transformat astăzi în piste de alergare pentru mii de atleţi, amatori sau profesionişti, care au participat la un maraton internaţional caritabil. La una din cele patru curse au concurat şi mulţi alergători din străinătate, care au fost încântaţi de felul în care au fost primiţi în Republica Moldova. O parte din banii strânşi merg la refugiaţii ucraineni.

Aproximativ 10 mii de sportivi amatori şi profesionişti s-au aliniat  dimineaţă la linia de start a maratonului caritabil, în Piaţa Marii Adunări Naţionale. Ei şi-au încercat rezistenţa şi voinţa la curse de 5, 10, 21 și 42 de km.

Alexandru Nicolenco este din satul Victorovca, raionul Cantemir, şi a parcurs dinstanţa de 10 kilometri. Are 63 de ani şi este unul dintre cei mai vârstnici participanţi.

ALEXANDRU NICOLENCO, participant: „Din 12 septembrie anul trecut am început să mă antrenez. Mi-am pus un scop, am în plan în cinci ani să particip la 42 de kilometri.”

Unii participanţi s-au remarcat imediat printre ceilalţi alergători, datorită costumaţiei haioase.

La cursă au luat parte mulţi alergători străini, printre care şi şeful misiunii USAID în Republica Moldova, Scott Hocklander.

SCOTT HOCKLANDER, şeful misiunii USAID, Republica Moldova: „Iată medalia mea, am fost uimit să văd energia extraordinară a oamenilor. De-a lungul traseului, atât de mulţi oameni au venit să-i încurajeze pe alergători.”

EMIL IZMAILOV, atlet, Azerbaidjan: „ În Republica Moldova nu am fost niciodată. Sunt aici pentru prima dată. Mi-a plăcut mult totul. Sunt plăcut surprins. Oamenii sunt liniştiţi, foarte ospitalieri.”

În Piaţa Marii Adunări Naţionale au fost amenajate mai multe zone pentru odihnă şi hidratare.

NICOLAE BOICO, reporter TVR MOLDOVA: „Dupa linia de finish, participantii la maraton primesc fructe si apă. De asemenea, pentru a-și recupera forțele cît mai repede, sportivii pot apela la serviciile maseurilor, oferite într-o zonă special amenajată.”

Din banii strânşi din taxele de participare, o parte va ajunge la refugiaţii ucraineni care şi-a găsit în Republica Moldova a doua casă.  

VLADIMIR CABÎŞ, organizator: „Avem un context politic care s-a creat în acest an, şi este important să susţinem vecinii noştri. Suntem o ţară mica, dar cu inimă mare.”

Cei mai mulţi dintre participanţii la maraton au primit medalii iar sportivii care au urcat pe podium au fost recompensaţi cu premii în bani şi cupe. Evenimentul sportiv s-a desfăşurat timp de două zile, ieri fiind ziua dedicată copiilor. Maratonul caritabil de la Chişinău a ajuns la a 8-a ediţie.

author-img_1

Constantin Uzdris

Reporter