Actualitate

Gazprom, prins cu minciuna

Gazprom, prins cu minciuna
Sursa video: TVR MOLDOVA

După Guvernul de la Chişinău, şi Kievul declară că gigantul rus Gazprom minte atunci când spune că livrează doar 70 la sută din gazele cerute de Republica Moldova pe motiv că Ucraina ar limita tranzitul către Republica Moldova.

Reprezentantul Guvernului ucrainean, aflat la un  forum energetic organizat la Liubliana, a declarat că ţara sa are  capacităţi de tranzit şi nu crează niciun impediment în livrarea gazelor  ruseşti către Republica Moldova. Ieri seară, şi ministrul  Insfrastructuii de la Chişinău, Andrei Spînu, a declarat că motivul  invocat de ruşi este unul inventat. 

Reamintim că, ieri, Gazprom a  ameninţat că va opri livrările pentru Republica Moldova dacă MoldovaGaz  nu va plăti în avans, până pe 20 octombrie. Furnizorul de gaze se arată  deranjat de faptul că, până acum, nu există un consens în privinţa  valorii datoriilor istorice faţă de Gazprom. 

Ruşii afirmă că datoriile  Republicii Moldova, fără regiunea transnistreană, sunt de peste 700 de  milioane de dolari. Guvernul de la Chişinău, însă, a angajat două  companii de audit independente pentru a stabili valoarea datoriilor.  

Presiunea Moscovei a crescut la doar o zi după ce premierul român  Nicolae Ciucă a declarat că Bucureştiul este gata să livreze, zilnic,  Republicii Moldova câte cinci milioane metri cubi de gaze. Acest volum  ar fi suficient pentru acoperirea necesităţilor, a declarat ministrul  Infrastructurii, Andrei Spînu.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter