Cultură

Filmul „O scenă a memoriei – 100 de ani de Teatru Național la Chișinău”, proiecție la București

post-img
O scenă a memoriei – 100 de ani de Teatru Național la Chișinău
Sursa foto: TVR MOLDOVA

Filmul documentar de lung metraj „O scenă a memoriei – 100 de ani de Teatru Național la Chișinău”, dedicat istoriei Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău, va fi proiectat la București.

Potrvit InfoPrut.ro, evenimentul va avea loc duminică, 22 mai, ora 12:00, la Teatrul Național „Ion Luca Caragiale” din București, în prezența Directorului Teatrului Național „Mihai Eminescu”, Petru Hadârcă.

„Istoria Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău este mai mult decât o istorie despre artă, glorie, vedete sau dezbateri estetice. Este istoria unui teatru care și-a cucerit dreptul de a fi, este viața unor artiști care și-au cucerit dreptul de a juca în limba română și de a fi liberi în creația lor, în condițiile unor realități vitrege, de crize și circumstanțe insolite, dramatice și adesea tragice, generate de poziționarea geografică și de circumstanțele geopolitice ale secolului al XX-lea. Este istoria unei supraviețuiri: prin miracolul artei și prin energiile limbii române teatrul și-a recucerit dreptul la libertatea de creație și a contribuit la supraviețuirea spirituală a mai multor generații de spectatori, oferind astăzi iubitorilor de frumos un spațiu de gândire și reflecție, o platformă de integrare a fluxurilor creatoare și novatoare ale artei scenice românești și europene”, se arată pe site-ul TNB.

Pelicula a fost realizată cu participarea actorilor Ion Caramitru, Constantin Dinulescu, Vladimir Beşleagă, Mihai Cimpoi, Larisa Turea, Vitalie Rusu, Viorica Chircă, Ludmila Iachim, Dina Cocea, Ninela Caranfil, Iurie Negoiţă, Nicolae Darie, Alexandru Vasilache, Alexandru Cozub, Anatol Durbală, Elena Negru, Gheorghe Negru, Tamara Nesterov, Iurie Focşa, Ana Bunescu, Alexandru Leancă, Diana Decuseară, Dan Melnic. Scenariul a fost semnat de Petru Hadârcă și Mariana Onceanu.

Teatrul Național este primul teatru permanent de repertoriu de limbă română din Chişinău finanţat din bani publici şi a fost înfiinţat la 6 octombrie 1921 de Guvernul Român.

Acest film documentar este realizat de OWH Studio în parteneriat cu Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” cu susţinerea CNC Moldova.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter