Actualitate

Putin a anulat astăzi un decret de politică externă, ce garanta soluționarea conflictului transnistrean cu respectarea suveranității Republicii Moldova. Ce spun experții de la Chișinău

Putin a anulat astăzi un decret de politică externă, ce garanta soluționarea conflictului transnistrean cu respectarea suveranității Republicii Moldova. Ce spun experții de la Chișinău

Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a anulat astăzi un decret de politică externă, document ce garanta soluționarea conflictului transnistrean cu respectarea suveranității Republicii Moldova. Unii experţi de la Chişinău cred că asta ar putea însemna, inclusiv, recunoaşterea independenţei regiunii transnistrene. Republica Moldova are şi alte acorduri bilaterale semnate cu Rusia, cum ar fi Convenția cu privire la principiile reglementării pașnice a conflictului.

Vladimir Putin anulat Ordinul din 7 mai 2012 cu privire la măsurile de punere în aplicare a politicii externe a Federației Ruse.
Unul dintre punctele decretului prevedea că Federația Rusă va căuta soluționarea problemei transnistrene, având la bază respectarea suveranității, integrității teritoriale și a neutralității Republicii Moldova, prin acordarea statutului special Transnistriei. 

Decizia de a anula decretul este justificată prin cităm - "protejarea intereselor Rusiei în contextul schimbărilor semnificative în relațiile internaționale". Decizia a coincis cu discursul de astăzi a lui Putin în care a vrut să justifice războiul desfășurat în Ucraina.

ION LEAHU, expert în problema transnistreană: „Probabil că dacă au anulat documentul ei deschid calea pentru recunoaşterea regiunii Transnistrene şi pentru a legifera oricare acţiune de a găsi căi de acces spre regiunea Transnistreană direct. Ei şi-au anulat decizia proprie de a căuta soluţii prin consolidarea integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, da, asta e grav”.

ANATOL ŞALARU, fost ministru al Apărării: „Faptul că au anulat un decret care prevedea că rezolvarea diferendumului transnistrean se face în baza respectării şi recunoaşterii integrităţii teritoriale a RM înseamnă că într-o bună zi Putin să recunoască independenţa Transnistriei sau să declare că regiunea Transnisteană se uneşte cu Rusia, deci nu este exclus nimic dar e clar din discursul lui de astăzi că Rusia se autoizolează din punct de vedere politic, diplomatic”.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitrii Peskov, a anticipat că va fi aprobat un nou concept de politică externă a Rusiei, mai ales după sprijinul oferit Ucrainei de multe state democratice. 

Tot astăzi, Kremlinul a anunţat că îşi suspendă participarea la tratatul START privind armele nucleare.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter