Social

Serviciul Fiscal de Stat vinde automobile, îmbrăcăminte şi alte bunuri la preţ de chilipir

Serviciul Fiscal de Stat vinde automobile, îmbrăcăminte şi alte bunuri la preţ de chilipir

Serviciul Fiscal de Stat vinde automobile, îmbrăcăminte şi alte bunuri la preţ de chilipir. Ofertele sunt valabile pentru mărfurile confiscate şi trimise FISC-ului pentru valorificare. Unele obiecte sunt comercializate la preţuri simbolice dar, chiar şi aşa, Serviciul Fiscal de Stat a făcut anul trecut vânzări de milioane de lei.

Depozitul Serviciului Fiscal de Stat din oraşul Bălţi e ticsit cu mărfuri confiscate care urmează să fie vândute.

IGOR CHIŞLANI, inspector, Serviciul Fiscal de Stat: „Rochie de mireasă Costul ei este 12 mii de lei”.

Rochia a fost confiscată la frontieră deoarece proprietarul nu le-a putut prezenta vameşilor actele de provenienţă. În aceeaşi încăpere, se păstrează și unelte, obiecte sanitare şi ţigări. 

Preţurile sunt mai mici decât cele de pe piaţă. Ieftine sunt și automobilele confiscate care stau intr-o parcare. Printre ele și o maşină retro, produsă în 1967.

RUSLAN DIACONIŢA, inspector, Serviciul Fiscal de Stat: „Costul acesteia este de 42 de mii de lei. Nu este cel mai scump. Avem şi altele mult mai scumpe”.

Un camion funcţional are pretul de pornire de 79 de mii de lei. Dacă nu se vor găsi cumpărători, se va face reevaluarea bunurilor și pretul poate scădea în jumătate. 

În 2022, FISCul a reuşit să vindă 16 mijloace de transport cu 371 de mii de lei. Acum, Serviciul Fiscal de Stat propune spre vânzare peste 100 de maşini şi motociclete. Persoanele fizice pot face achiziţia în urma unei cereri depuse la FISC. Dacă sunt mai mulţi cumpărători, se va face concurs. Unele bunuri se vând şi în magazine specializate, cu care Serviciul Fiscal de Stat are încheiate contracte, şi costă cu până la 30 la sută mai puţin.

ALEXANDRU GRUMEZA, administrator magazin: „Deja este comercializată o sumă de 70 de mii de lei.  La moment, avem în stoc, aproximativ vreo două mii. Zece procente rămâne, nemijlocit la antreprenor, cum ar fi eu, şi restul sumei se transferă nemijlocit la Serviciul fiscal”.

Anul trecut, Serviciul Fiscal de Stat a preluat bunuri în valoare de 36 milioane de lei, iar în primul trimetstru al anului 2023, aproape 10 milioane de lei. 

În urma vânzăriii bunurilor confiscate, în  2022, bugetul de stat a încasat aproape 6,8 milioane de lei, iar în cinci luni ale acestui an, puţin peste un milion de lei.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter